CARAȘ-SEVERIN – Îngustarea căilor de evacuare, lipsa planurilor de evacuare actualizate, nemarcarea căilor de evacuare, lipsa minimului de extinctoare sunt doar câteva dintre bombele cu ceas din școli!
Începerea noului an școlar a prilejuit nu mai puțin de 69 controale de prevenire, din partea ISU „Semenic“, pe timpul cărora au fost constatate 361 nereguli, din care 24 au fost soluționate pe timpul controalelor. Au fost aplicate 209 sancțiuni contravenționale, din care 185 avertismente și 24 amenzi contravenționale, în cuantum de 14.100 lei.
„Principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost: reducerea gabaritelor căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor materiale, neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, nemarcarea căilor de evacuare pentru persoane în caz de incendiu cu indicatoare standardizate, neasiguararea necesarului mimim de stingătoare portabile cu pulbere, neverificarea instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu.“, transmite ISU.
Atunci când a fost posibil, controalele au inclus și exerciții de alarmare și evacuare, cu angrenarea elevilor, cadrelor didactice și personalului auxiliar. Au fost executate 69 exerciții de evacuare/intervenție și 69 instruiri, la care au participat 4850 persoane. Iar 590 de elevi și profesori au participat la lecții deschise despre comportamentul în cazul producerii unui incendiu sau altor situații de urgență.
„În perioada de referință, la nivelul inspectoratului s-au înregistrat un număr de 25 solicitări pentru emiterea avizului de securitate la incendiu și 8 solicitări pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu, fiind emise până în prezent 29 avize de securitate la incendiu și 4 autorizații de securitate la incendiu. De asemenea, au fost 11 solicitări pentru acordarea asistenței tehnice de specialitate pentru obținerea avizelor sau autorizațiilor de securitate la incendiu, toate fiind soluționate în favoarea beneficiarilor. Ca urmare, la nivelul județului, din totalul de 404 clădiri cu destinația de unități de învățământ, 77 au obținut autorizația de securitate la incendiu, 22 sunt neautorizate, iar diferența se afla în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare sau nu se supun autorizării ca urmare a lucrărilor de modernizare sau extindere desfășurate.“, informează ISU, cu precizarea că beneficiarul este exclusiv responsabil pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu.
Potrivit actualului cadru legal, avizele și autorizațiile de securitate la incendiu se eliberează pentru construcții noi sau pentru dezvoltarea (extinderea), modernizarea ori pentru schimbarea destinației celor existente.
„Asigurarea unui climat de siguranță în școli nu este pentru noi doar un obiectiv, ci și o obligație morală față de copii noștri și de aceea trebuie să fim vigilenți și responsabili în toate acțiunile noastre, pentru ca fiecare instituție de învățământ să rămână un loc de învățare sigur și fără riscuri. De asemenea, transmitem mulțumiri tuturor instituțiilor cu care colaboram pentru atingerea acestor deziderate și considerăm că rezultatele eforturilor noastre se văd deja în activitățile desfășurate zi de zi.“, au încheiat cei de la ISU.
JCS-A.M.