Grupul Ecologic de Colaborare Nera şi Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, cu sprijinul Instituţiei Prefectului Caraş-Severin derulează proiectul „Cine vindecă rănile lăsate de minerit în zona parcurilor naturale din sudul Banatului“.
În perioada octombrie – decembrie 2009, voluntarii GEC Nera le-au vorbit cetăţenilor din Moldova Nouă, Pojejena, Măceşti, Sasca Montană şi Sasca Română despre actuala situaţia judiciară a fostelor iazuri de decantare a apelor de mină de la Moldova Nouă şi Sasca Montană precum şi despre măsurile ce trebuie luate pentru stoparea poluării. Campania voluntarilor nu a rămas însă fără ecou, locuitorii din zonă solidarizându-se cu aceştia: „Oamenii au semnat declaraţia de sprijin a Planului local de acţiune, iar semnăturile lor constituie în prezent un suport important în acţiunea de lobby pe care GEC Nera o face pentru stoparea poluării. Pentru că în perioada următoare în Parlamentul României urmează să fie aprobat bugetul pentru acest an, am trimis Planul local de acţiune ministerelor avizate să ia măsuri şi să aloce sumele necesare pentru lucrările de ecologizare ce se impun în această zonă grav afectată de poluare. Având ca bază documentaţia transmisă de GEC Nera, parlamentarii Iosif Secăşan, Valentin Rusu, Gheorghe Pavel Bălan şi Ioan Tabugan pot depune şi susţine până în 14 ianuarie amendamente la proiectul de lege a bugetului de stat pe 2010 pentru atragerea fondurilor necesare în vederea stopării poluării la cele două iazuri“, a declarat preşedintele GEC Nera, Cornel Popovici Sturza.
Sperăm ca mesajul preşedintelui GEC Nera să ajungă şi la urechile celor pe care i-am ales să reprezinte judeţul nostru în Parlamentul României.
Roxana Nafiru
[email protected]