Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – După curăţarea celor 126 de piese ce alcătuiesc statuia împărătesei Elisabeta a Austriei, zilele trecute au început montarea şi reconstituirea feței, precizează reprezentanţii muzeului din Caransebeş!

De curând, reprezentanţii muzeului din Caransebeş au furnizat noi informaţii despre cel mai important proces de restaurare al momentului: statuia ce o reprezintă pe împărăteasa Sissi. Mihai Spiridon, restaurator în cadrul Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, și-a creat propriul atelier la muzeul caransebeșean, demarând cu atenţie şi migală procesul de restaurare al monumentului. Asemeni unui joc de puzzle, după curăţarea celor 126 de piese de marmură, a început montarea.

„În prezent, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș a început colaborarea cu Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, acreditat de Ministerul Culturii, pentru restaurarea statuii împărătesei Sissi a Austriei, aflată în patrimoniul muzeului caransebeșean. După procesul de curățare a fiecărei din cele 126 de bucăți de marmură, a început montarea, ca într-un joc de puzzle a pieselor lipsă și reconstituirea feței. Restauratorul ieșean Mihai Spiridon, unul dintre cei mai importanți, și-a creat propriul atelier la muzeul caransebeșean, unde de mai bine de o lună de zile reușește să dea viață acestui monument.“, informează reprezentanţii muzeului.

Monumentul ce o prezintă pe Sissi a fost descoperit în anul 2000, când Episcopia Caransebeșului a săpat fundațiile bisericuței de lemn de pe strada Ardealului, astăzi curtea Seminarului Teologic „Ioan Popasu“. Opera de artă, singura din ţară, a fost găsit fragmentată şi adusă ulterior la muzeul caransebeşean.

JCS-Nicoleta Moraru

Adaugă comentariu