CARAȘ-SEVERIN – Intrarea în exploatare comercială a liniei de interconexiune cu Serbia conduce la creșterea capacității de interconexiune cu până la 300 MW!
Transelectrica SA, compania națională de transport a energiei electrice, a anunțat, vineri, intrarea în exploatare comercială a unui circuit al Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV de interconexiune Reșița – Pančevo, precum și a LEA de 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița. Acest lucru a fost posibil după ce, anterior, a avut loc punerea în funcțiune parțială a noii stații 400 kV Reșița, etapă importantă amplului proiect de retehnologizare.
„Stația Reșița este una dintre cele mai importante stații de transformare de pe Axul Banat, de la Porțile de Fier, Reșița, Timișoara/Săcălaz până la Arad, ax care este subiect al unui amplu proiect de dezvoltare a rețelei de transport din partea de vest a României. Odată cu trecerea Axului Banat la tensiunea de 400 kV, investiție aflată în derulare cu finanțare europeană din Fondul pentru Modernizare, se va consolida semnificativ rețeaua electrică de transport și interconexiunea cu rețeaua ENTSO-E în zona de sud-vest și vest a României.“, precizează Transelectrica.
Demarată oficial ca proiect comun româno-sârb în octombrie 2011, porțiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reșița-Pančevo, realizată în variantă dublu circuit și finalizată la în martie 2018, traversează teritoriile a 11 localităţi din judeţ: Resiţa, Ezeriș, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berliște, Ciudanoviţa, Grădinari, Vărădia și Vrani.
LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița, proiect care a fost demarat încă din 2010, la nivel de studii, a fost finalizat în 2024. Traseul acestei linii traversează tot 11 localități: Topleț, Băile Herculane, Mehadia, Iablanița, Lăpușnicel, Prigor, Bozovici, Anina, Carașova, Ezeriș și Reșița.
Potrivit celor convenite la începutul lunii august 2024, de miniștrii Energiei din România și Serbia, Conexiunea Reșița – Pančevo ar urma să devină integral funcțională din 2025.
JCS-Walter Fleck