Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – „Dis-moi dix mots!”, concursul propus de biblioteca județeană cu ocazia Zilei Francofoniei, care se sărbătorește în fiecare an pe 20 martie! 

Iubitorilor limbii lui Molière, secția franceză a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” (BJPI) le aruncă mănușa, adică zece cuvinte franțuzești exprimând uimirea și încântarea. Cu ele, sunt provocați nu la duel, ci la a scrie un text scurt, a realiza un filmuleț sau a desena pe marginea semnificației lor. Concursul se adresează în principal elevilor de gimnaziu sau liceu însă, biblioteca fiind publică, competița este deschisă tuturor iubitorilor limbii franceze din județ, indiferent de vârstă.

„Lucrările pot fi individuale sau colective, participanții trebuind să folosească minimum trei cuvinte din cele zece propuse. Poemele vor avea între patru și zece versuri, iar lucrările în proză cel mult o pagină A4 scrisă de mână sau trei sferturi de pagină redactată la calculator. Dacă alegeți arta plastică, fiecare lucrare va exprima câte un cuvânt din cele propuse. Lucrările trebuie să fie originale, este exclusă copierea de pe internet”, aflăm de la Clara Constantin, directorul BJPI.

Lucrările trebuie trimise până pe 18 aprilie, premierea celor mai reușite urmând a avea loc în cadrul unei manifestări pe care secția franceză a BJPI o va organiza în data de 9 mai, cu prilejul Zilei Europei. Mai multe detalii și lista celor zece cuvinte pot fi aflate direct de la BJPI.

JCS-Ionel Ivașcu