Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Măsurile recent luate au fost prezentate, într-o declarație politică, de către deputatul social-democrat Marius Damian!

În condițiile în care cu toții ne dorim să cumpărăm și să consumăm produse românești de calitate, susținerea fermierilor și producătorilor români este foarte importantă. „Agricultura trebuie să devină un domeniu atractiv pentru tinerii români și îmi doresc ca cei plecați în străinătate să muncească în agricultură să se poată întoarce în România și să poată să se dezvolte în acest domeniu la ei acasă.“, a precizat deputatul social-democrat Marius Damian, într-o declarație politică adresată Camerei Deputaților.

Acesta a trecut în revistă măsurile recente luate de Guvernul condus de primul-ministru Marcel Ciolacu, menite să rezolve din problemele cu care se confruntă astăzi fermierii, mai ales după destabilizarea acestui domeniu urmare a crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, prin schema de ajutor de stat „Creditul fermierului“, Guvernul a alocat 164,1 mil. de euro, prin care fermierii vor putea beneficia de credite cu dobândă fixă de doar 1,95%. Numărul beneficiarilor este estimat la 3.500, ajutorul de stat fiind de maxim 280.000 euro/beneficiar, pe o perioadă de maxim 60 luni.

Alte măsuri importante luate de Guvern privesc subvenționarea energiei electrice pentru irigații în cotă de până la 50%, echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1, precum și înmatricularea utilajelor la primărie, fără obligativitatea CIV și ITP. „S-a actualizat subvenția la motorină, iar astfel fermierii o vor primi pentru anul 2024 la valoarea maxim posibilă, ceea ce înseamnă carburant pentru agricultură mai ieftin cu 25%! Ministerul Agriculturii a alocat 270 de milioane de lei pentru subvenționarea accizei la motorină utilizată în agricultură.“, a accentuat Damian, adăugând că a fost aprobată și o schemă de ajutor de stat de peste 79 milioane lei pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor. „PSD a sprijinit mereu fermierii români și a implementat politici axate pe încurajarea producției de produse autohtone românești, care să ajungă nu numai pe mesele românilor, ci și în toată Europa.“, a mai subliniat deputatul Marius Damian, la finalul declarației sale politice.

JCS-B.P.