REŞIŢA – Patru decenii de Gaudeamus şi deschiderea porţilor spre o nouă generaţie de studenţi, asta a marcat marţi, 1 octombrie, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, în cadrul festivităţilor debutului unui nou an de studii.
Săptămâna aceasta, încep cursurile 2.500 de studenţi, dintre care 667 sunt proaspăt intraţi pe băncile forului. Festivităţile au urmat obiceiul împământenit în ultimii ani, al deschiderii cu o rugăciune, rostită de către preotul Petru Berbentia, protopopul Reşiţei, după care s-a dat citire cuvântului episcopului Caransebeşului.
„Avem alături de noi, nu numai în data de 1 octombrie, ci îndeosebi în ultimii 22 de ani, Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Manifestările culturale, cele ştiinţifice şi cele sportive ale universităţii din Reşiţa nu ar fi fost posibile, mai ales în aceşti ultimi ani grei de criză economică, fără sprijinul permanent al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, declara prof.univ.dr.ing. Doina Frunzăverde, rectorul forului. De asemenea, multe dintre proiectele pe care le-am implementat la universitatea din Reşiţa nu ar fi fost posibile dacă CJ nu ne-ar fi acceptat în calitate de parteneri. Pentru încrederea acordată nouă şi pentru tot acest sprijin ţin să mulţumesc în mod special consilierilor CJ şi preşedintelui CJ”.
„Universitatea din Reşiţa se află, în această perioadă, în faţa a trei provocări: bugetul, agresiunea universităţilor mari şi învăţământul preuniversitar, spunea Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ. 2013 a fost cel mai prost an din punct de vedere bugetar din 1992 încoace, un an eminamente de criză, un an cu alocaţii bugetare pentru tot ceea ce înseamnă administraţie publică sau în general sector finanţat de la Guvern şi ministere, un an drastic sancţionat de nivelul finanţării sub nevoi. Nu cred că 2014 va fi un an mai bun! Cu toate acestea, Universitatea «Eftimie Murgu» reuşeşte, pentru anul universitar 2013/2014 să aibă cel mai mare număr de locuri bugetate de la înfiinţare, din 1971, încoace. A fost o performanţă administrativă, politică, susţinută de un lobby pe măsură. Evident, Universitatea Eftimie Murgu, aşa cum se întâmplă cu foarte multe unităţi administrativ-teritoriale din Caraş-Severin, reuşeşte să compenseze lipsa fondurilor de la bugetul naţional prin programe europene. Din acest punct de vedere, această resursă identificată ridică nivelul instituţiei şi crează oportunităţi importante de studiu pe de o parte, şi de nivel de calitate a şcolarizării, a vieţii universitare pe de altă parte. Sunt convins că şi în 2014 Reşiţa şi Caraş-Severinul vor susţine învăţământul superior, lumea academică reprezentată de Universitatea Eftimie Murgu şi de studenţii şi cadrele didactice din această universitate care eu cred că în timp a devenit o citadelă universitară a calităţii, chiar dacă nu se bucură de o dimensiune asemenea altor instituţii din învăţământul superior”.
Preşedintele CJ a mai vorbit despre agresiunea universităţilor mari – păstrate în subordinea unui centru naţional de putere, în Capitală – din cauza cărora universităţile mici au fost la un pas de desfiinţare, inclusiv prin sugrumarea financiară.
Trebuie spus că UEM are în prezent 2.500 de studenţi, nivel echivalent cu cel din anul precedent, însă vârful l-a constituit anul 2010, când forul avea nu mai puţin de 6.000 de studenţi. Însă, potrivit rectorului UEM, forul se poate mândri cu faptul că peste 80% din absolvenţii de liceu cu diplomă de Bacalaureat şi-au ales ca universitate Reşiţa. Din cei 2.500 de tineri, 2.200 urmează învăţământul cu frecvenţă, ceilalţi 300 fiind la forma de învăţământ la distanţă. Forul derulează 34 de programe de studii, dintre care 22 sunt pentru ciclul de licenţă (19 cu frecvenţă, trei la I.D.), 11 sunt masterale, iar unul este de doctorat.
Vremea capricioasă de marţi a făcut ca Aula Magna să fie doar plină de tineri, care nu au mai stat înghesuiţi ca în alţi ani. Rectorul Doina Frunzăverde remarca prezenţa la festivităţi, pentru prima dată în ultimii ani, a reprezentanţilor învăţământului preuniversitar, de la cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, până la directori de licee. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai diferitelor foruri publice, ai societăţilor comerciale, profesori şi studenţi.
Antoniu Mocanu