Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit agenţilor imobiliari cărăşeni, odată cu stabilizarea preţurilor, creşte cererea.

În condiţiile în care, până în toamna anului trecut, tranzacţiile imobiliare au cunoscut o recesiune, revirimentul vine odată cu relaxarea procedurilor bancare. Mai mult, actorii de pe piaţa imobiliară consideră că stabilizarea preţului real aduce o creştere a vânzărilor prin prisma încrederii pe care o au solicitanţii în evoluţia acestora.

„Dacă până acum oamenii nu doreau să investească în bunuri imobile din cauză că nu ştiau ce fluctuaţii pot avea valorile acestora, acum s-au liniştit şi doresc să achiziţioneze apartamente şi case. Mai mult, există şi cumpărători care doresc să investească, în sensul că îşi doresc să cumpere un apartament pe care să-l reabiliteze şi să-l dea spre închiriere, aşa că, cei care au adunat capital încep să-l folosească. Ce-i drept, nu putem spune că am ajuns la nivelul anului 2006, dar simplul fapt că există cerere ne duce la concluzia că porneşte revitalizarea în domeniu“, a precizat Dan Nănuţ, managerul unei agenţii imobiliare reşiţene. După ce, în aprilie, preţurile cerute pentru apartamentele din întreaga ţară s-au depreciat, înregistrându-se o scădere de 2,4%, de la 953 la 935 de euro pe metru pătrat, în luna mai piaţa rezidenţială a fost marcată de stabilitate. Astfel, la nivel naţional în luna mai a fost consemnată o apreciere uşoară, de 0,3%, până la 938 de euro pe metru pătrat.

Deşi perioada cea mai prolifică pentru tranzacţiile imobiliare prezintă vârfuri în sezonul de toamnă şi câteodată primăvara, sezonul estival al acestui an a adus o creştere a clientelei. „Este un rezultat aşteptat la un an de la stabilizarea preţurilor pe piaţă. Un segment de nişă – cel al cumpărătorilor de case pe raza municipiului Reşiţa – şi-a revenit, existând persoane care întenţionează să plătească o medie de 40.000 de euro pe un imobil. Cu toate acestea, casele din mediul rural nu prezintă atractivitate, preţurile oscilând în jurul a 10.000 de euro, şi asta doar în zone apropiate oraşelor“, a precizat Dan Nănuţ, managerul unei firme imobiliare reşiţene.

În ceea ce priveşte solicitările pentru închirieri de apartamente, acestea se menţin în trendul impus în perioada de primăvară, atât ca preţ, cât şi în ceea ce priveşte categoria. Şi în această vară, se caută garsoniere şi apartamente cu două camere cu 100-150 de euro pe lună.

„În ceea ce priveşte vânzările, mulţumită relaxării procedurilor bancare şi a programului Prima Casă, sunt solicitări suplimentare pentru garsoniere, ce se vând cu 8.000 – 12.000 de euro, în funcţie de dotări şi localizare, şi apartamente cu două camere, al căror preţ se învârte în jurul valorii de 15.000-20.000 de euro. Se reface segmentul de nişă pentru solicitările de apartamente cu trei camere, care au preţ de vânzare de la 20.000 până la 28.000 de euro. Prin urmare, chiar dacă nu putem vorbi de un boom pe piaţa imobiliară reşiţeană şi judeţeană, cifra de afaceri în domeniu arată indici de creştere care s-ar putea menţine până la finalul acestui an“, a mai amintit Nănuţ.

Flavius Rotariu