CARANSEBEŞ – O zi de iarnă în Caransebeş. Frig şi burniţă. Chiar şi aşa, dimineaţa zona centrală a municipiului este destul de animată. Forfota este creată fie de elevii care se îndreaptă spre Liceul „Traian Doda“, fie de cei care se îndreaptă spre serviciu, fie de cei care au de făcut cumpărături în Piaţă sau în centrele comerciale din zonă. Profităm de ocazie şi stăm de vorbă cu unii dintre gugulani, cei mai puţin grăbiţi, şi-i întrebăm despre viaţa de zi cu zi, despre oraş şi problemele acestuia.
Primul care a acceptat să stea de vorbă cu noi este Ion Sava, un pensionar de pe str. Nicolae Bălcescu, care spune că şi-ar dori o reţea nouă de canalizare, pentru că actuala este depăşită, lucru ce se face simţit mai ales în perioada de vară. „Sperăm ca măcar anul asta să ni se bage şi nouă o canalizare nouă, până la urmă suntem aproape de centrul Caransebeşului şi ar fi păcat ca într-un oraş aşa de frumos să nu avem o canalizare modernă!“
Trebuie spus că în Caransebeş s-a finalizat deja introducerea noii reţele de apă, printr-un proiect ISPA, iar pentru 2013 este prevăzută începerea lucrărilor la noua reţea de canalizare. Chiar şi aşa, sunt cetăţeni nemulţumiţi că lucrările finalizate anul trecut au lăsat gropi adânci în trotuarele din faţa caselor iar răspunsurile primite de la AquaCaraş Caransebeş nu au fost în măsură să clarifice cine este responsabil pentru refacerea trotuarelor. Ovidiu Mureşan, de 50 de ani, ne-a spus că este nemulţumit de taxele locale.
„Mi-au spus vecinii că s-au majorat taxele şi impozitele locale. Nu ştiu dacă e adevărat, dar orice majorare contează pentru un salariu de 1.000 de lei. Poate că trebuie căutate şi alte modalităţi de a aduce bani la buget“, ne-a spus acesta. Tinerii, în schimb, par mai preocupaţi de problema locurilor de muncă. Marius Gheorghescu ne spune, cu amabilitate, că ar fi cazul ca în oraş să apară investiţii în care salariaţii să nu mai fie trataţi ca nişte cetăţeni de mâna a doua.
„E bine că sunt toate aceste fabrici în jurul Caransebeşului, dar majoritatea salariilor sunt de 700-800 de lei. Nu cred că în Occident ar lucra cineva pentru aceşti bani“, s-a destăinuit tânărul de 25 de ani, care crede că primăria ar trebui să aibă un cuvânt de spus în privinţa salarizării muncitorilor, atunci când în Caransebeş sunt demarate noi afaceri. În periplul nostru prin urbea gugulană am întâlnit şi cetăţeni mulţumiţi de cum arată aceasta, de curăţenia stradală, însă, ca întotdeauna, e loc şi de mai bine.
Camelia Stan, o altă tânără din Caransebeş, este de părere că primăria ar trebui să amenajeze mai multe spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii, mai ales în zona blocurilor de locuinţe, acolo unde betoanele locurilor de parcare înlocuiesc din ce în ce mai mult zonele cu copaci şi verdeaţă.
„E foarte bine că nu mai e acel trafic greu prin oraş, nu mai e atâta poluare, dar vrem mai multe spaţii verzi, chiar dacă avem Teiuşul şi Parcul Dragalina, locuri unde când este cald afară ne putem relaxa“. Foarte mulți gugulani intervievaţi ne-au spus că sunt mulţumiţi de ceea ce se face în Caransebeş şi de primarul lor, aspecte despre care JCS a relatat mereu. Dar, ca o concluzie, şi în Caransebeş mai sunt multe lucruri de făcut, şi toţi ochii sunt aţintiţi spre administraţia locală, de la care gugulanii au mari aşteptări şi în 2013.
Nina Curiţa