REŞIŢA – Un panou metalic cu un poem semnat Rolf Bossert a fost amplasat pe faţada Liceului Diaconovici-Tietz!
Aşa cum dintre toţi cei care îi apreciază pe marii noştri poeţi puţini ar recunoşte că nu le-au citit opera, aşa şi dintre toţi cei care au frecventat liceul puţini ar recunoşte că, mai mult, doar au trecut pe-acolo. De câteva zile, după ce pe frontispiciul „Bastiliei“ a fost inaugurată o nouă instalaţie de metal, poezie şi lumină, oricine va trece prin faţa liceului bilingv se va putea declara „mai citit“ decât înainte, iar „seraliştii“ chiar mai luminaţi.
Din placa de metal, amintind de tabla neagră a şcolii de altă dată, a fost decupată literă cu literă poezia „Der erste Schultag“, în original şi „Prima zi de şcoala“ (în traducerea Norei Iuga), a poetului Rolf Bossert, fost elev al acestui liceu. Evenimentul a avut loc în preziua aniversării a 71 de ani de la naşterea poetului (16.12.1952), decedat la Frankfurt (17.02.1986), la doar şase săptămâni după emigrarea în Germania.
Ideea a aparţinut artiştilor plastici Lumi Mihai şi Mugur Grosu, cei care au inaugurat, anul trecut, o instalaţie asemănătoare cu poezia „Reşiţa“ de Ion Chichere, în vecinătatea Casei de Cultură. Preluată (ideea) de consilierul cultural Dorinel Hotnogu, placa a fost realizată de Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, finanţată de Primăria Reşiţa prin Granturile Culturale 2023 şi amplasată cu acordul conducerii liceului.
Evenimentul poetic metalo-plastic-stradal a fost urmat de spectacolul „Poetry Jazz Suite – o lirică a Banatului în 8 tablouri sonore“, prezentat de Lumi Mihai şi Mugur Grosu în incinta Salonului de Artă şi Industrie, cu susţinerea Lions Onix. Un „spectacol itinerant de spoken word şi muzică improvizată de jazz“ care a oferit o panoramă sonoră a operei a 31 de importanţi poeţi bănăţeni dispăruţi, într-o succesiune de scene tematice sau tablouri: romantic, sârb, german, maghiar, feminin, Aktionsgruppe Banat, MonoDerSilism şi prospectiv.
JCS-Walter Fleck