Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi Spitalul de Psihiatrie „Dr. Slavoljub Bakalović“ din Vîrșeț vor beneficia de o finanţare de peste 4 milioane de euro prin Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027!

Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a semnat recent contractul de finanțare pentru proiectul de infrastructură mare dedicat îmbunătățirii serviciilor medicale pentru persoanele vârstnice afectate de afecțiuni psihice în regiunea de frontieră româno-sârbă, finanțat prin Programul Interreg IPA România – Serbia 2021-2027.

Proiectul cu o valoare de 4,5 milioane de euro este implementat în parteneriat de către Spitalul de Psihiatrie „Dr. Slavoljub Bakalović“ din Vîrșeț, Serbia și Spitalul Județean de Urgență Reșița, propunându-și să ofere facilități medicale pentru persoanele în vârstă afectate de boli psihice și să doteze cu echipamente moderne aceste unităţi spitaliceşti, în vederea depistării timpurii a acestor afecțiuni specifice vârstei. „Astfel, prin proiect se vor asigura investițiile necesare pentru asigurarea accesului egal la îngrijirea sănătății pentru persoanele vârstnice vulnerabile și sprijinirea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv a îngrijirii primare, și promovarea tranziției de la îngrijirea instituțională la cea bazată pe familie și comunitate în regiunea de frontieră româno-sârbă.“, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Dezvoltării.

De asemenea, va fi derulată o campanie de conştientizare şi de informare în domeniul prevenirii acestor afecţiuni în rândul persoanelor vârstnice din zonele izolate, prin realizarea şi difuzarea la nivel regional a unui film documentar şi vizite ale echipelor medicale în aceste zone, precum şi programe de formare şi schimb de bune practici pentru personalul specializat în domeniu.

JCS-Nicoleta Moraru