CARAȘ-SEVERIN – Filmul documentar realizat de Loupe Produktion va avea premiera la Arte TV pe 31 mai, ora 18:30. Pe lângă povestea liniei istorice, filmul de 45 de minute spune și povestea oamenilor și comunităților legate de aceasta!
Intitulat „Cea mai veche cale ferată montană din România”, va fi difuzat în cadrul emisiunii „Căi ferate de altădată”, fiind parte dintr-o serie de patru documentare despre linii deosebite din Europa. Alături de povestea Semmeringului Bănățean, seria cuprinde filme dedicate unor linii din Bulgaria, Albania și Italia. Filmul a presupus trei săptămâni de filmări zi lumină. Echipa multinațională a producătorului cu sedii la Köln și Berlin s-a aflat la fața locului în două perioade distincte, în vara, respectiv toamna anului trecut. Au urmat etapele de producție a unui film finalizat la începutul acestui an și apoi discuții cu ZDF și Arte în vederea difuzării. „S-a filmat în diverse locații, fie pe traseul liniei, fie din cele două parcuri naționale prin care aceasta șerpuiește. Echipa a făcut vizite în comunități și au făcut interviuri cu localnicii.”, am aflat de la Andrei Szabo, președintele Asociației Euroland Banat (EBA), care a asigurat suportul local al documentarului, facilitând logistica sau interacțiunea cu localnicii și comunitățile acestora.
Pe viitor se intenționează realizarea de noi filme documentare dedicate Banatului Montan. Echipei de filmare i-a plăcut foarte mult în zonă, iar oamenii de la televiziunea Arte au fost impresionați văzând filmul pe când acesta era gata 90%. Un film în care vedem și povestea unui băiat dintr-o familie numeroasă, care ia ore de muzică, dar și pe cea a profesorului de la care băiatul învață. Acesta a locuit aproape 30 de ani în Germania, dar s-a întors acasă pentru că vrea să ducă mai departe tradiția familiei care preda ore și conducea fanfara din Steierdorf. Nu lipsesc nici bunătățile locale, redate print-o cină gătită de o doamnă din zona Sommerfrische a Aninei. „Ne-au contactat ei, aflând despre noi din diversele proiecte pe care le-am desfășurat, în special cele legate de salvarea patrimoniului feroviar. Ne-am alăturat bucuroși într-o poveste care sigur va continua.”, încheie Andrei Szabo.
„Ceea ce aștepți de aproape doi ani astăzi are în sfârșit o formă, cea a unei legături. La doi ani de la o întâlnire cu echipa ZDF, pe 31 mai, vor fi difuzate documentare pe care le-am realizat în munții României și Bulgariei. Sunt povești despre sate mici și văi îndepărtate, unde trenul joacă un rol cheie în a permite tuturor legătura spre locul de muncă, spre cea mai apropiată piață, ori cu familia care locuiește în oraș. A fost magic!”, scrie Marco Carlone, unul dintre membrii echipei de filmare. Banatul Montan l-a impresionat atât de mult încât, de Paștele catolic, a revenit în zonă cu un grup de turiști, o vizită similară fiind programată pentru luna iulie. Pentru că Semmeringul Bănățean șerpuiește prin timp, printre văi și dealuri, dar și în viețile oamenilor și comunităților.
JCS-Ionel Ivașcu