ANINA – În urmă cu 150 de ani, în inima Munţilor Aninei se punea în funcţiune prima cale ferată montană de pe teritoriul actual al României.
Pentru a marca momentul aniversar, autorităţile publice locale organizează, în zilele de 20 şi 21 septembrie 2013, o serie de manifestări reunite în cadrul proiectului „Bucuria societăţii civile exprimată la a 150-a aniversare a Căii Ferate Montane Oraviţa – Anina“. Scopul este de a atrage participarea unor personalităţi remarcabile din domeniul artistic, cultural, sportiv (de performanţă sau de masă), reportajului documentar, formatori de opinie, animatori ai vieţii publice, precum şi antrenarea unui număr cât mai mare de participanţi din ţară şi din străinătate, în scopul marcării/relansării destinului Semmeringului bănăţean.
Evenimentul aniversar este organizat în ansamblu de către primăriile oraşelor Anina şi Oraviţa, alături de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi în colaborare cu Centrul de Resurse pentru Mediu Reşiţa, Episcopia Caransebeşului şi Societatea Naţională Căile Ferate Române.
Datele tehnice care descriu acest obiectiv monument istoric sunt neobişnuite chiar şi pentru zilele noastre, cu atât mai mult pentru jumătatea secolului al XIX-lea, când această realizare era de-a dreptul impresionantă. A fost necesară construirea a 14 tuneluri cu lungimea totală de 2084 m, precum şi a unui număr de zece viaducte cu lungimea totală de 843 m. Pe cei 34 km cât măsoară lungimea totală a traseului între localităţile Oraviţa şi Anina calea ferată urcă cu 340 m.
Pe lângă faptul că avem de a face cu unul dintre cele mai impresionante obiective de patrimoniu tehnic şi istoric, calea ferată montană Anina-Oraviţa este unul dintre cele mai importante elemente de infrastructură din Munţii Aninei, de care poate depinde relansarea economică atât a zonei, cât şi a judeţului Caraş–Severin.
Mândri şi bucuroşi pentru cei 150 de ani de existenţă ai căii ferate Oraviţa – Anina, dar şi plini de speranţă pentru viitorul lor, locuitorii celor două oraşe doresc să marcheze în mod deosebit acest eveniment prin organizarea mai multor activităţi cu caracter cultural, sportiv şi de agrement, la care sunt aşteptaţi un număr cât mai mare de participanţi, atât din zonă cât şi din ţară şi chiar de peste hotare. Activităţile vor avea loc în data de 20 septembrie 2013 începând cu ora 16:30 la Teatrul Mihai Eminescu din Oraviţa, vor continua în data de 21 septembrie ora 10:00 la gara Oraviţa, de unde se va pleca pe traseul aniversar Oraviţa – Anina. Mai multe evenimente destinate unui public cât mai numeros, se vor desfăşura în Piaţa Gării din oraşul Anina, în data de 21 septembrie, începând cu ora 13:00, anterior sosirii echipelor de turism sportiv şi a trenului aniversar.
Calendarul detaliat al evenimentelor ce vor avea loc se poate consulta pe paginile oficiale ale primăriilor celor doua oraşe, respectiv: www.anina.ro, www.oravita.ro, www.cjcs.ro
Membrii grupului organizator aşteaptă cu drag o participare cât mai numeroasă a publicului.