ADVERTORIAL. Pregătirea meselor în avans este un concept din ce în ce mai popular. Te ajută să economiseşti timp, să mănânci mai sănătos şi să îţi formezi un program de mese regulat, atunci când îl implementezi corect. Mai mult, meal prep se poate mula pe aproape orice stil de viaţă şi este potrivit chiar şi pentru cei mici.
Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum să pregăteşti în avans mese sănătoase şi delicioase, citeşte sfaturile de mai jos:
Gândeşte-te la snackuri rapide
Cu toţii simţim nevoia de o gustare sau un snack din când în când, iar asta nu este deloc greşit. Snackurile nu trebuie să însemne chipsuri, dulciuri din comerţ sau mâncare de tip fast-food, ci există şi variante gustoase şi sănătoase.
Când îţi pregăteşti un plan alimentar, gândeşte-te la snackuri şi gustări sănătoase, pe care le poţi include uşor în rutina ta. Dacă nu ai idee cu ce să începi, uite câteva variante yummy şi hrănitoare:
Iaurt şi pâine prăjită. O altă gustare rapidă şi uşor de alcătuit o reprezintă iaurtul servit alături de o felie de pâine prăjită ori crutoane. Optează pentru un iaurt cu 0% sau 2% grăsime, în care poţi adăuga şi câteva ierburi aromatice.
Un fruct. Dacă ai poftă de o gustare dulce, un fruct este cea mai inspirată opţiune. Îndreaptă-te către fructe de sezon, pe gustul tău.
Salată de crudităţi şi crackers. Salată de crudităţi e slab calorică şi bogată în nutrienţi, ceea ce o transforma într-un snack excelent. Poţi să o serveşti alături de crackers dacă îţi doreşti o gustare săţioasă.
Planifică în avans
Meal prep funcţionează cel mai bine atunci când planifici în avans tot ceea ce vrei să mănânci într-o săptămână. Bineînţeles, poţi să omiţi câteva mese sau să ajustezi planul pe măsură ce te apuci de gătit sau pe măsură ce zilele trec, însă planificarea în avans te va ajuta că totul să meargă strună.
Notează-ţi pe hârtie sau în telefon ce mese ai vrea să serveşti în săptămâna ce urmează ori în primele zile ale acesteia. Mai apoi creează o listă de cumpărături pe baza ingredientelor de care ai nevoie.
Ca să găteşti uşor, investeşte în aparate care să îţi îndulcească munca. Un air-fryer, o oală sub presiune sau un multicooker îţi vor fi cu siguranţă de ajutor. Spre exemplu, oala sub presiune este excelentă pentru supe, ciorbe, tocănite sau terciuri. Poţi să foloseşti oale sub presiune şi pentru pilaf, sarmale sau fripturi.
Dacă îţi doreşti să mănânci mai des mâncăruri prăjite şi rumenite, atunci air-fryer-ul este soluţia potrivită pentru tine. Rumeneşte o mulţime de preparate rapid, cu o cantitate mică de ulei. În cazul în care preferi să prăjeşti alimentele în mod tradiţional, alege o tigaie de la Tefal, un brand un tradiţie în domeniu.
Porneşte de la reţete simple
Ca să îţi fie mai uşor să te ocupi de meal prep, porneşte de la reţete simple. Nu uita, o reţetă simplă nu este neapărat plictisitoare sau banală. Contează foarte mult ce combinaţii de ingrediente faci, dar şi modul în care prepari alimentele.
Spre exemplu, luni poţi servi omleta cu legume şi lipii la micul dejun, pui la grătar sau la oala cu presiune alături de couscous la prânz şi spaghette din linte cu sos de roşii la cină. Ca să faci aceste feluri de mâncare mai gustoase, poţi adăuga parmezan peste paste, un sos pe bază de iaurt pentru puiul la grătar şi o lipie proaspătă pentru omletă.
Un program alimentar standard include 3 mese şi 2 gustări, însă asta nu este o regulă. Planul tău de reţete şi mese se poate adapta în funcţie de nevoile tale.
Poţi să transformi meal prep într-un obicei care să te ajute să mănânci echilibrat dacă porneşti de la reţete simple şi planifici din timp cumpărăturile şi gătitul. Cauta reţete cu ingrediente fresh, pline de nutrienţi, pe care le poţi prepara rapid, fără bătăi de cap.