ANINA – Proiectul de suflet al Aninei se derulează conform graficului, lucrările fiind chiar mai avansate decât sperau autorităţile locale!
Fiind un obiectiv ţintă, ce va fi inclus în circuitele turistice naţionale şi internaţionale, Ansamblul Puţului I Anina se află în plin proces de reconstrucţie.
Proiectul a stagnat, e-adevărat, o bună bucată de vreme, din cauza unor proceduri birocratice, însă odată depăşite aceste piedici şi făcută licitaţia, există un constructor care, aşa cum susţine primarul Gheorghe Românu, se ţine de treabă şi lucrează bine: „Se lucrează la muzeul mineritului, firma care a câştigat licitaţia este o firmă foarte bună, astfel că, după părerea mea, lucrările sunt mai avansate decât în graficul întocmit de constructor. Până acum a fost scos tot ce a fost dărâmat, acoperişurile, tot molozul, s-a degajat terenul, iar acum se lucrează la reconstruirea pereţilor, la reconstrucţia propriu-zisă. Trebuie să specificăm că la asemenea lucrări de reabilitare trebuie folosit acelaşi tip de materiale pentru a reda aspectul iniţial, deci n-au voie să utilizeze alte materiale moderne, doar materiale cum se foloseau în urmă cu mai bine de 100 de ani. Eu i-am urmărit cum lucrează prin oamenii noştri, de la primărie, deci pot spune că lucrează bine şi sunt în grafic, dacă nu chiar mai avansaţi“.
Foarte multă lume ştie deja de acest muzeu şi întreabă când va putea fi vizitat, iar noul context al atestării Aninei ca staţiune turistică este un imbold ce pare să dea viteză lucrărilor, care au început chiar la finele anului trecut. Proiectul de restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentului de Clasa A – Ansamblul Puţului I Anina, este finanţat de ADR Vest, prin programul Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5, valoarea nerambursabilă a proiectului fiind de aproximativ 14,6 milioane lei.
JCS-Alexandra Gorghiu