Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Transgaz a scos la licitație, în SEAP, contractul penru construcția conductei de transport a gazelor naturale  pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa!

Contractul pentru construirea conductei de 180 km, care presupune și alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră opică, este împărțit în patru loturi, iar valoarea totală estimată de Transgaz pentru acest proiect se ridică la 451 de milioane de lei. Contractele vor fi atribuite în urma unei licitații publice, iar Transgaz așteaptă ofertele de la companiile interesate până la data de 31 mai 2023.

Proiectul acestei conducte a fost declarat de importanță națională de Guvern în anul 2022, iar autorizația de construcție a fost eliberată în august anul trecut. Conducta a fost puternic susținută de ministrul Energiei, Virgil Popescu. „Conducta va trece prin judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin (municipiile Caransebeş și Orşova, plus localităţile Băile Herculane, Topleţ, Mehadia, Cornea, Domaşnea, Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Bucoşniţa, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, Prunişor, Husnicioara, Căzăneşti, Siseşti, Ilovăţ, Bâlvăneşti, Godeanu, Balta, Podeni, Cireşu şi Iloviţa)”, spunea anul trecut ministrul Energiei. Conform proiectului, prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 231 de agenţi economici în judeţul Caraş-Severin.

„Gazoductul Prunișor-Orșova-Băile Herculane-Jupa, vedeți că la sfârșit scrie Jupa, această conductă de 180 de kilometri, cu o capacitate de transport de 394 milioane metri cubi/an, se va conecta în zona Obreja-Jupa în BRUA, unde avem stația de comprimare. Și se va mai conecta din gazoductul Filiași-Strehaia-Turnu Severin, la Prunișor. Indiferent ce se întâmplă cu o sursă, vine sursa a doua. Va fi finalizată această conductă și Băile Herculane și toate celelalte UAT-uri, de la Jupa până la Orșova, vor fi racordate la rețeaua de gaze. Gaze vor fi tot timpul, dezvoltare să fie, doar să asigure Guvernul bani pentru UAT-uri”, spunea și directorul Transgaz, Ion Sterian.

JCS-Nina Curița