Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Acestea pot fi acordate pentru o perioadă de 5 ani, în urma îmbunătățirii performanței energetice a clădirilor!

Prevederea, valabilă inițial doar pentru persoanele fizice, a fost extinsă de Consiliul Local, odată cu modificarea art. 9 al HCL nr. 648/2023 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024. Se acordă scutire de la plata impozitului pe clădiri pentru o perioadă de 5 ani, începând cu anul 2024 contribuabililor persoane fizice și juridice, care au executat în baza avizului eliberat de Direcția de Urbanism, pe cheltuiala lor, lucrări unitare de îmbunătățire a performanței energetice a clădirii respective conform procedurii prevăzute în anexa nr. 8 la prezenta hotărâre.“, se arată în HCL 144/2024, care introduce persoanele juridice în rândul beneficiarilor, subliniind explicit condiția existenței avizului prealabil eliberat de Direcția de Urbanism!

Scutirea de la plata impozitului poate fi de 100% pe o perioadă de 5 ani, în cazul realizării pe cheltuială proprie a anumitor lucrări prevăzute în anexa-regulament (care detaliază și condițiile de acordare): înlocuirea acoperișurilor tip terasă cu acoperișuri tip șarpantă sau refacerea acoperișurilor vechi de tip șarpantă; izolarea termică și hidro la fațadele și terasele imobilelor; refacerea fațadelor imobilelor.

Sub aspect practic, cel puțin până la ora actuală, izolarea termică a clădirilor a echivalat cu împachetarea lor în polistiren și plasă de fibră de sticlă, peste care s-au aplicat tencuieli mai mult sau mai puțin decorative. În cazul imobilelor cu arhitectură clasică din partea veche a Reșiței, cum ar fi zona Muncitoresc, prin „izolare termică“ acestea au fost transformate în clădiri de un cubism primitiv, renovarea într-o manieră ieftină a fațadelor ornamentate mascând ceea ce ar fi trebuit, de fapt, să fie o restaurare a unor clădiri care dădeau identitate cartierului.

Prin refacerea fațadelor, potrivit Regulamentului, se înțelege fie „îndepărtarea placajelor care se desprind de pe fațade și înlocuirea cu placaje noi, fie îndepărtarea completă a placajelor și astuparea rosturilor cu spumă, retencuire, zugrăvire, alte soluții tehnice cât și refacerea fațadelor unde există tencuială și ornamente“.

Pentru stimularea refacerii fațadelor, în sensul readucerii lor la forma pe care au avut-o inițial clădirile, scutirea probabil nu va acoperi investiția necesară, cum nici aplicarea majorării cu până la 500% a impozitului pentru clădirile și terenurile neîngrijite din intravilan nu i-a adus pe proprietarii acestora la sentimente mai bune. Iar dacă formularea privind „refacerea fațadelor unde există tencuială și ornamente“ este cât se poate de clară, aproape la fel de clar ne este și în ce fel vor fi refăcute cele unde acestea nu mai există.

JCS-Walter Fleck