La nivel regional, acesta a fost de 67, judeţul nostru situându-se pe locul doi după Timiş. Conform datelor statistice, cea mai răspândită formă a acestei „activităţi“, în judeţul nostru a fost cerşetoria, cu 20 de cazuri, urmată de patru cazuri de exploatare prin muncă şi de trei de exploatare sexuală.
Nici cifrele din acest an nu sunt mai îmbucurătoare, în primele cinci luni fiind deja înregistrate nouă victime.
„Acesta este numărul de victime identificate de noi. Numărul real poate fi mai mare, noi nu reuşim întotdeauna să îi depistăm pe toţi cei implicaţi“, a declarat inspector principal Laurenţiu Tică, coordonatorul Centrului Regional Timişoara Împotriva Traficului de Persoane. Luni, la sediul Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din Caraş-Severin a avut loc un seminar, tocmai pe această temă, la care au participat şi reprezentanţi ai Centrului Regional Timişoara a Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.
Cu acest prilej, cei prezenţi au discutat despre traficul de persoane, traficanţii de persoane, victimele acestora precum şi măsurile de sprijin ale victimelor. Măsurile de sprijin constau în consiliere psihologică, adăpost, altfel spus ajutor pentru reintegrarea în societate.
Iar acest ajutor de cele mai multe ori dă roade întrucât, conform inspectorului Laurenţiu Tică, coordonator al Centrului Regional Timişoara a Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, „cele mai multe victime se reintegrează în societate fără nici o problemă.
Trauma rămâne, dar victimele reuşesc să treacă peste“. Tocmai pentru ajutorarea victimelor, Centrul colaborează cu Agenţiile pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu Inspectoratele Şcolare şi cu mai multe ONG-uri.