Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Atât înseamnă relaţia-aventură pe care Vera şi Fiodor o trăiesc în două momente, la un interval de un an. Ea e soţia divorţată tânjind încă după afecţiunea fostului soţ infidel. El e soţul încă nedivorţat, care calcă strâmb de câte ori prinde ocazia. O poveste cu minciuni reciproce, şantaj şi vieţi complicate, jucată pe scena Teatrului de Vest de Camelia Ghinea şi Marius Tudor în premiera „Doi pe o bancă”.

O dramă, dintre miliarde altele, despre încercări şi eşecuri în faţa durerii singurătăţii. Vera e o femeie proastă şi anormală, după propria-i descriere. Petea a părăsit-o pentru alta dar ea l-a aşteptat un an întreg fără ca măcar să fi flirtat cu altul. Din când în când, Petea venea la ea, mânca şi adormea buştean fără ca Vera să scoată o vorbă. Abia când îl vedea dormind, începea să-i spună cât de mult şi-ar fi dorit să rămână. Dar el… a lăsat-o şi pe cealaltă femeie pentru alta. Într-o seară, Vera l-a întâlnit în parc pe Iura şi s-a gândit că era şansa de a-şi reface viaţa. După patru ore în garsoniera ei… s-a dus şi Iura. Pentru a-l reîntâlni după un an în acelaşi parc. El se prezintă ca numindu-se Colea şi nici nu şi-o mai aminteşte. Se dă drept şef la aprovizionare, venit în delegaţie, divorţat şi tată al unei fete. De fapt, se numeşte Fiodor Cuznici, locuieşte în oraş pe Strada Armata Roşie, are doi băieţi şi, în acte, e cât se poate de căsătorit cu Antonina Petrovna de care însă nu-l mai leagă nimic.

Mâine va merge Vera la nevastă-sa ca să-i spună tot. Astfel măcar pe un nemernic să-l înveţe minte. Câţi bani să-i dea Fiodor ca să tacă mâlc? Căci de va vorbi… multe se pot petrece noaptea prin parcuri. Apoi… iar s-a dus Fiodor, de data asta după două ore, fără să mai fi ajuns în garsoniera Verei. În urma sa, o femeie proastă şi anormală, singură în parc, pe punctul de a-şi pierde minţile.

Dar… Petea a venit din nou. Vor merge la garsoniera Verei, de data asta definitiv, căci actuala nevastă i-a lăsat un bilet cum că a plecat. Oricum nu se mai iubeau demult. Petea va divorţa după opt ani şi se va întoarce la Vera care insistă ca el să primească o cheie de la garsoniera ei. Va dura legătura lor? Dacă nu, ce-i va rămâne Verei de făcut decât să… schimbe yala? Apoi, poate va veni din nou în parc iar acolo îl va întâlni pe Alexei, ori pe Boris, ori pe Oleg ori pe cine mai ştie cum s-or prezenta soţii divorţaţi sau nu, taţi de fete sau de băieţi, şefi la aprovizionare sau simpli şoferi, alături de care o femeie proastă şi anormală va consuma alte ore în biografia divorţurilor.

JCS-Ionel Ivaşcu