Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Iablanița a primit 94.000 de lei, iar Șopotu Nou 88.000. Reșița și Oravița s-au ales cu praful de pe tobă… adică cu 15.000, respectiv 10.000 de lei. Vorbim despre felul în care consilierii județeni au împărțit, în ședința de azi, cei 2,03 milioane de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit!

Caransebeș a primit 50.000 de lei, Anina 35.000, Băile Herculane și Moldova Nouă câte 10.000, Oțelu Roșu și Bocșa 80.000 de lei fiecare. Dognecea a primit 50.000 de lei, Lăpușnicu Mare 32.200, Zorlențu Mare 25.000, Armeniș și Brebu Nou câte 20.000 de lei.

Comunelor Berliște, Berzovia, Eftimie Murgu, Fârliug, Forotic, Glimboca, Grădinari, Lupac, Marga, Măureni, Naidăș, Ramna, Sichevița, Slatina-Timiș, Văliug, Vărădia și Zăvoi (majoritatea conduse de liberali) le-au fost alocați 2.340 lei. Bănia, Berzasca, Bolvașnița, Bozovici, Brebu, Carașova, Cărbunari, Ciuchici, Ciudanovița, Constantin Daicoviciu, Copăcele, Cornea, Cornereva, Coronini, Dalboșeț, Doclin, Ezeriș, Gârnic, Goruia, Lăpușnicel, Luncavița, Mehadia, Obreja, Păltiniș, Pojejena, Prigor, Sasca Montană, Socol, Șopotu Nou, Teregova, Târnova și Vermeș (majoritatea conduse de social-democrați sau aliații acestora) au primit 44.000 de lei fiecare. Aceeași sumă a fost alocată și comunelor Bucoșnița și Rusca Montană, însă banii au fost redirecționați spre Iablanița și Șopotu Nou, deoarece au depus solicitările prea târziu. Împărțirea banilor s-a făcut conform amendamentului depus de vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Isac.

Romeo Dunca a vrut altceva, dar socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din… ședință.
A știut că banii sunt puțini și că e greu să mulțumească pe toată lumea, dar a ținut cont de unele priorități. A vrut să dea Oraviței partea de care recent orașul a fost privat din Fondul de Rezervă al Guvernului. A vrut să dea Reșiței 300.000 de lei pentru că reședința județului suportă transportul elevilor spre și dinspre Bocșa, lucru pe care-l face în locul Consiliului Județean. 200.000 de lei i-a vrut direcționați spre Lupac, pentru că, timp de aproape un an, primăria nu a încasat impozitul pe investiția în sistemul de apă potabilă care are nevoie de un transformator care să lege sistemul la linia de electricitate.

De asemenea, patru primării de pe traseul DJ 571 au contribuit la ridicările topo cu sume pe care fi trebuit să le suporte CJ. Este vorba despre comunele Ciuchici, Cărbunari, Sasca Montană și orașul Moldova Nouă. Dunca a vrut 30.000 de lei la Ciuchici, câte 40.000 de lei la Cărbunari și Sasca Montană, urmând ca, pe viitor, să aibă în vedere orașul din Clisură. Dar, dacă comunele au ieșit bine când s-a făcut împărțeala, Moldova Nouă s-a ales cu puțin mai mult decât nimic. A mai vrut 50.000 de lei la Ciudanovița și Glimboca, însă, la final, doar la Ciudanovița a ajuns o sumă apropiată de ce a vrut șeful CJ. Restul de bani s-au vrut împărțiți egal de orașele din județ, câte 20.000 de lei fiecare. Numai că… socoteala e una, iar împărțeala… dă cu virgulă.

JCS-Ionel Ivașcu