CARAŞ-SEVERIN – Suntem deja în cel de-al treilea scenariu al epidemiei de Coronavirus şi, chiar dacă nu se cunoştea amploarea pe care o va lua situaţia, autorităţile din judeţ se pregătiseră deja dinainte cu o săptămână. Doar că inconştienţa unora subminează posibilităţile de intervenţie!
O conferinţă de presă condusă de prefectul Cristian Gâfu – la care au participat reprezentanţi ai salvatorilor, ai sistemului de ordine publică şi de sănătate – a venit să facă lumină în munca din spatele pandemiei ce ne bagă spaimă în suflete şi ne goleşte magazinele. Asta pentru că toate instituţiile au, pe lângă implicarea pentru Coronavirus, activitatea lor curentă care este din ce în ce mai afectată de inconştienţa unora. Cu titlu de exemplu, în plină criză, au repornit incendiile de vegetaţie, iar agricultorii, care mai de care mai harnici, s-au apucat de dat foc ogoarelor ziua, iar noaptea, când câmpurile sunt în flăcări, ca să doarmă liniştiţi că nu le iau foc şi gospodăriile, sună la pompieri. „Lăsaţi-ne să ne facem treaba!“, le-a cerut răspicat col. Cristinel Coneru, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“, concluzionând că se va putea ajunge la situaţia în care salvatorii să nu mai poată interveni…
Şi prefectul Cristian Gâfu a vorbit despre „viaţa grea“ de zilele acestea a şefului şi a echipei de la ISU, care pe lângă activităţile de zi cu zi, cu urgenţe, accidente, incendii, trebuie să asigure şi transportul suspecţilor şi al celor afectaţi de virus, dar să se ocupe totodată, împreună cu celelalte instituţii, și de siguranţa celorlalţi cetăţeni.
Cât despre starea de panică a unora, prefectul a subliniat că judeţul nu doar că este pregătit de acum, ci încă de acum patru săptămâni, când instituţiile au fost pe baricade după primul caz din ţară, al asistentului reşiţean care lucra în Germania, care a fost şi prima persoană suspectă. Oficialul a precizat că în acea noapte, când au venit rezultatele negative, autorităţile cărăşene erau pregătite şi pentru cealaltă situaţie. Deja erau identificaţi contacţii, care erau deja în izolare, şi care urmau să fie testaţi, iar apoi găsiţi şi contacţii acestora. Zilnic, inclusiv în weekend, sunt organizate întâlniri între şefii instituţiilor direct implicate, în cadrul cărora se discută situaţia existentă şi se pun la punct etapele următoare.
În plus, prefectul Cristian Gâfu a precizat că toate spaţiile de carantinare – care au unu, două, trei sau cinci locuri, în funcţie de nevoi – sunt verificate anterior de structurile abilitate, inclusiv la capitolul hrană: „Pot să vă asigur că în aceste spaţii sunt asigurate mai mult decât condiţiile minime de subzistenţă, nu am trimis niciodată oameni în spaţii care nu au fost niciodată verificate înainte. Personal, împreună cu dl Coneru şi cu dl Tobă (comandantul jandarmilor cărăşeni), am fost şi în câteva spaţii înainte de a fi date în funcţiune“. În orice caz, atunci când au fost trimise persoane în carantină într-o locaţie, unde se asigură securitate, supraveghere medicală, catering, s-a căutat să nu se deschidă o altă locaţie, până la umplerea acesteia, pentru a nu genera cheltuieli inutile, mult prea mari.
Ca idee, deocamdată în judeţ există undeva la 500 de locuri disponibile, fiind ocupate 10% dintre ele. Deci nu e motiv de panică. În plus, dacă este nevoie, se va apela şi la societăţile care deţin spaţii de cazare şi care s-au arătat deschise în acest sens. „În ceea ce priveşte materialele, nimeni nu se aştepta să apară, să continue aşa mult şi să nu avem o dată certă când se va termina. Dar sunt materiale, se asigură în continuare şi ţin să vă spun că aici a funcţionat foarte bine şi latura umană a conducătorilor din instituţii. În permanenţă noi aici am cunoscut ce rezervă de materiale avem“.
În încheiere, reprezentantul Guvernului în Caraş-Severin a prezentat un scurt tablou al cifrelor din judeţ: „În prezent avem aproximativ 110 persoane testate, avem cinci cazuri confirmate, în carantină avem 52 de persoane, în izolare la momentul acesta sunt 310 persoane şi ieşite din izolare, la finalul celor 14 zile, sunt 104 persoane. Tocmai asta încercăm, să asigurăm protecţia. Şi partea grea este că cei care vin de afară nu sunt întotdeauna conştienţi faţă de restul persoanelor, faţă de familiile lor. Dar gândiţi-vă că în total până acum au fost 415 persoane în izolare. Datorită faptului că au respectat măsurile stabilite, avem un sfert din ei care au ieşit din izolare, sunt persoane sănătoase“.
JCS-Antoniu Mocanu