REȘIȚA – „Mai rău ca moartea”, un concept puțin înțeles, care generează controverse printre reșițeni!
Se vorbesc în exces cuvinte derivate din noțiunea ARTĂ. Totuși, ar trebui să se știe că artele sunt numai șapte: Arhitectura, Baletul, Cinematografia, Literatura, Muzica, Pictura și Sculptura, împreună cu dezvoltările lor. Dintre ele, Pictura și Sculptura rămân încremenite în secunda aleasă de creator.
În secolul trecut, unii artiști au fost nemulțumiți de munca în singurătatea atelierelor lor și au dorit ca publicul să-i vadă în actul creator. Pentru aceste ieșiri în public, s-au selectat teme adecvate desfășurărilor în timpul și spațiul ales, apărând ceea ce se numește PERFORMANCE. Aceasta are două aspecte: artistul participă cu trupul și spiritul, iar produsul fiind o acțiune, nu rezistă în timp. În paralel cu Performance se dezvoltă o altă preocupare creatoare: INSTALAȚIA, care adună diverse obiecte/materiale prefabricate, dându-le scopuri sau sensuri noi.
Putem accepta că prezența artistului Nicolae Comănescu ar asigura clasificarea ca Performance, iar ridicarea zidului alb, că ar fi chiar o Instalație, dar rămâne scopul: un vuiet de atenționare. Omenirea se află, prin cei puternici, tot în animalitate, primitivism, sclavagism, ev mediu sau în celelalte forme sociale terminate în „ism”. Pacea poate însemna și secolele viitoare.
Înțelegând aceste noțiuni, vom pricepe ce se întâmplă în jurul Monumentului comemorativ semnat de Constantin Lucaci, în Parcul Tricolorului din Reșița. La o populație complăcându-se, acceptând vreun Realism ușurel, pentru a fi înțeleasă acțiunea girată de Primăria Reșița sunt necesare apariții televizate în care să se repete pe înțelesul tuturor toate aspectele acestei acțiuni artistice. Pentru că „telefonul fără fir” amplifică defectuos o realizare artistică simplă, dar exemplară.
E vorba despre bani, despre artă, despre pace și război, despre alte aspecte care pot fi comentate tendențios și descurajant.
Exemplul dramatic al Ucrainei trebuie să deschidă ochii tuturor. Cred că sunt mai multe domenii din care să pornească clarificările, dar nu-i suficientă o „măsuță rotundă”, o vorbărie imediat bifată, ci explicări pe domenii și repetate ca lumea să le asculte și să le înțeleagă. O asemenea acțiune înțeleasă va fi ușor aprobată și încurajată.
JCS-Petru Comisarschi