Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Dunca propune redeschiderea lui, prin asocierea Consiliului Județean cu Primăria orașului și cu AquaCaraș!

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a decis, săptămâna trecută, să nu prelungească termenul de valabilitate a Licenței de concesionare nr. 3079/2002 pentru exploatarea apei minerale terapeutice din perimetrul Băile Herculane IA-IB, având ca titular societatea Hercules SA. În consecință, clienții societății prestatoare de servicii – hotelurile, pensiunile și bazele de tratament din stațiune – au rămas fără apa minerală terapeutică. Pe cât de mult a durat pentru a se ajunge în această situație, pe atât de puțin timp e la dispoziție pentru a ieși din ea. „Cred că oportun ar fi ca Județul să facă o asociere cu Primăria și cu AquaCaraș pentru a prelua licența. Interesul, cel puțin al meu pentru nu pot ști care e interesul consilierilor (PSD, n.n.), este să putem livra resursa către consumatori în cele mai bune condiții și la prețurile cele mai mici. Orașul, care astăzi este în mâini bune, are același interes, iar AquaCaraș poate să se implice și tehnic și financiar pentru a reabilita întreaga coloană de apă.“,  a spus Romeo Dunca, șeful CJ.

Licența de exploatare, acordată Hercules SA în 2004, cu o valabilitate de 20 de ani, înceta de drept în 5 februarie 2024. Prin licența acordată, Hercules SA în 2004, societatea a primit în concesiune 4 foraje și 4 captări de izvoare utilizate în agrement și balneație pentru cură internă și externă, pentru care au fost înregistrate resurse/rezerve de apă minerală terapeutică. În urma controalelor efectuate de ANRM în 2018, 2019 și 2020, concesionara a fost sancționată, dispunându-se și o serie de măsuri de remediere a deficiențelor constatate, care însă nu au fost niciodată îndeplinite. Cu toate acestea, societatea a solicitat prelungirea duratei de valabilitate a licenței cu 5 ani, prezentând ANRM o documentație incompletă.

Agenția a constatat că, în primul rând, Hercules SA nu avea înscris în obiectul de activitate codul CAEN 0899 – „Alte activități extractive“, corespunzător activității de exploatare a apelor minerale terapeutice. Complementar, nu deținea buletine de analiză care să cuprindă indicații terapeutice în termen de valabilitate (ultimele buletine fiind emise in anul 2007), nu avea instituite perimetre de protecție sanitară, nu avea identificate explicit sursele de finanțare pentru lucrările de investiții cuprinse în planul de dezvoltare, în condițiile în care societatea se află în procedura de insolvență. Ținând cont de acestea, ANRM a efectuat un control la fața locului în perioada18-19 ianuarie 2024, constatând că în teren lucrurile stau mai rău decât pe hârtie.

Succint: la niciuna dintre surse nu existau dispozitive de contorizare a producției, măsurarea consumului făcându-se la consumator. La forajul F 511H, de exemplu, capul de foraj și coloana de tubare se aflau într-o stare avansată de degradare, fapt consemnat și la precedentul control când s-a recomandat înlocuirea lor. La rândul ei, stația de pompare era echipată cu pompe uzate, conducte haotic montate, cu prinderea aeriană a acestora, neprotejate si neigienizate, existând și pericolul de electrocutare. De asemenea, a constatat echipa de control, corpurile de iluminat şi materialele de racordare la rețeaua de alimentare cu energie electrică nu aveau gradul de protecție conform condițiilor de mediu de umiditate crescuta și de prezență a agenţilor corozivi, existând pericol de explozie și incendiu. Motive suficiente pentru ANRM de a nu da curs cererii de prelungire a licenței.

Având drept de preempțiune, Consiliul Județean poate interveni, potrivit președintelui Romeo Dunca. „Aceasta este soluția: o asociere Județ, Primărie, Aquacaraș, pentru ca beneficiarii să primească apa în condițiile, la debitele și la prețurile cele mai potrivite pentru businessurile lor!“, a precizat acesta.

JCS-Walter Fleck