Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Tot mai multe primării, chiar și din județ, se plâng că există un blocaj financiar în marile programe gen PNRR, „Anghel Saligny” sau PNDL, iar constructorii stopează lucrările după ce nu li s-au mai plătit facturile!

Spre exemplu, la Caransebeș, liberalii din consiliul local au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că lucrările de modernizare a totuarelor au fost stopate, iar cele de la școli se derulează cu greutate și există riscul ca elevii să nu-și poată desfășura activitatea.

„Se plâng constructorii prin Caransebeș, nu știu dacă a ajuns la urechile primăriei, dar se plâng de faptul că primăria nu mai dă bani și ei sunt în urmă cu lucrările, e adevărat? Mă refer la pavaje, spre exemplu (trotuare-n.r.), mulți oameni stau fără trotuar!”, a întrebat liberalul Alin Purdescu.

A răspuns, din partea municipalității, city managerul Florin Bogdea. „Acolo există un blocaj la nivel de minister cu banii care trebuie să vină. Pe <<Saligny>> nu s-au primit mai multe tranșe, dar aici puteți interveni și dumenavoastră, la ministrul liberal al Dezvoltării. Nu vă înțeleg de ce sunteți așa revoltat, așa e când se lucrează, avem multe proiecte care ne-au intrat acum și se lucrează. Constructorii care au venit la licitație trebuie să-și asume și ei, dacă sunt firme serioase pot lucra și din banii proprii, urmând apoi să primească banii, nu să ceară tot timpul banii în avans. Dacă nu primim banii de la Ministerul Dezvoltării, de unde să decontăm? Sunt sume mari, nu dai de la bugetul local câteva mii de lei acolo. Când se vor debloca acele sume de la nivel de minister, firmele își primesc banii, noi nu oprim banii la primărie.”, a spus Bogdea, însă liberalul Purdescu i-a atras atenția că premierul e de la PSD, așa că dacă e pe intervenții, o pot face și social-democrații.

Despre cum se lucrează în școli a informat directoarea de la „Traian Doda”, Codruța Cristescu, care are Școala Generală 8 (foto) în modernizare și a fost nevoită să relocheze elevii de acolo: „La Generală 8 firma e chiar serioasă, se lucrează bine, la toate din câte știu eu!”

Totuși, pare că lucrurile vor reintra pe făgașul normal, după ce Guvernul a aprobat luni rectificarea bugetară, care prevede, printre altele, că Ministerul Dezvoltării va primi chiar mai mulți bani decât în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe.

JCS-R.M.

Adaugă comentariu