REȘIȚA – Pentru realizarea Reductorului Inversor 3600, Asociația Generală a Inginerilor din România a acordat un prestigios premiu societății reșițene!
Prestigiosul Premiu AGIR la Secțiunea Construcții de Mașini a fost acordat, recent, pentru una dintre cele mai deosebite lucrări inginerești, realizate și aplicate industrial în anul 2023, consorțiului format din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI și Reșița Reductoare și Regenerabile SA. Este vorba despre proiectarea, executarea, testarea și omologarea Reductorului Inversor 3600 destinat schimbării sensului de deplasare a Navelor Purtătoare de Rachete (NPR) în timpul marșului de deplasare în largul mării sau a efectuării manevrelor la cheu, proiect finanţat prin PNCDI III (Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare).
„Dincolo de această recunoaștere care ne onorează, e important să subliniem că beneficiarul a fost pe deplin satisfăcut de performanțele tehnice și economice ale soluției propuse și de integrarea perfectă a acestuia în lanțul funcțional al propulsoarelor de marș ale NPR. Drept urmare, Statul Major al Forțelor Navale Române a luat decizia achiziționării și dotării tuturor navelor de acest tip cu reductoarele inversoare realizate de INCD – COMOTI în parteneriat cu RRR. Putem, totodată, vorbi de un exemplu de succes privind realizarea transferului tehnologic de la o unitate de cercetare, dezvoltare și inovare la o unitate de producție, ambele cu o bună reputație pe plan național și internațional.“, a declarat directorul executiv RRR, Aurel Băra.
Inversorul a fost testat întâi pe standurile de probă ale RRR și COMOTI, apoi în condiții reale de funcționare a navei NPR 189 „Pescărușul“, conform planurilor de testare și evaluare, în vederea omologării industriale, fiind certificat faptul că reductorul respectă toate cerințele MApN din termenii de referință. Faptul că acesta, împreună cu elementele conexe, cât și sistemul de comandă și control sunt realizate în România, iar mentenanța este asigurată integral în țară pe întreg ciclul de viață al produsului, se traduce în realizarea de economii financiare considerabile. În același timp se creează o capabilitate de suport logistic și mentenanță care generează noi locuri de muncă și ajută la dezvoltarea pe plan național de competențe tehnice inginerești cu înaltă specializare.
JCS-Walter Fleck