Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Sătul să vadă cum pădurile sunt rase în timp ce autoritățile spun că totul e legal, omul de afaceri timișorean, investitor în turismul de pe Muntele Mic, îi cere colegului de partid și ministru al Mediului, Costel Alexe, să nu confunde interesul statului cu cele ale unui grup organizat mafiot care profită din tăierea pădurilor!

Romeo Dunca spune că nu înțelege, ba mai mult, nu agreează declarațiile ministrului Alexe, conform căruia ceea ce se întâmplă în păduri e legal și ok. Îndrăgostit iremediabil de frumusețile județului Caraș-Severin, Dunca dă exemple de păduri rase complet, de drumuri forestiere apărute cu sutele peste noapte, precizând că afirmații de genul celor făcute de Alexe, cum că economia ar fi drastic afectată daca s-ar opri exploatările, denotă neînțelegerea fenomenului sau cel puțin ce ar trebui făcut pentru a compensa diminuarea acestei activități.

„Dle ministru! Cred că sunteți într-o mare eroare dacă considerați că ce se întîmplă azi e ok și legal. Sau legal și ok. Timp de decenii, sub presiunea politică, legile silvice s-au upgradat și mai ales s-au interpretat în așa fel încât codrul în permanență să iasă în pagubă. Iar Statul Român deasemenea. Nu confundați interesul acestui stat cu interesele unui grup organizat mafiot reprezentat de anumiți membri Romsilva împreună cu parte din profitorii angajați aici. Trebuie să știți, sau dacă știti sa țineți cont, că Romsilva plătește 120 ron/ m.c. unui agent comercial pentru a doborî un copac și 30ron/m să îl transporte în bază. Deci rămâne cu doar 200 ron din prețul mediu de 350lei pe m.c. după valorificare. De aici mai departe, în multe cazuri, agentul economic în asociere directă cu angajatul statului devin tovarăși la jaful ce urmează. Adică se marchează, sau nici măcar, se taie mai mult și se transportă mai mult. Iar pe aceasta întreagă linie, plățile merg din mână în mână la negru, oprindu-se până la protectorul politic și la partidul lui. Adică pe înțelesul tuturor, negociem cu Romsilva o partidă de 1000 mc, marcăm 1500 și tăiem 2000. După care căutăm justificări pentru lipsa din pădure. O dăm pe accidentele care dacă luați la studiu veți vedea că niciodata în istorie nu au fost atât de mari. Dar de cele mai multe ori nu justificăm nimic pentru că, oricum, toate instrumentele de control sunt în aceeași mână. Politică de multe ori”, îi transmite Dunca ministrului Mediului.

Omul de afaceri care a investit milioane de euro pe Muntele Mic este de părere că cel mai important lucru pentru economia țării ar fi schimbarea de politică față de pădure, care în loc să fie vandalizată, ar trebui folosită turistic, chiar dacă asta ar fi în dezavantajul celor de la Romsilva.

„Pensiunile din locurile frumoase ale țării ar aduce înzecit mai mult la buget decât lemnul tăiat. O pădure sănătoasă și poteci frumoase sunt ca un magnet pentru turiștii români care, de altfel, cară zeci de milioane din țară plimbându-se pe potecile sau pădurile altora, ori mergând să schieze în țări care consumă lemn de la noi. Noul trend care înseamnă folosirea din ce în ce mai des a bicicletei în zona montană ar aduce, de asemenea, milioane pe orizontală pentru că niciunde nu e mai frumos ca la noi la munte sau în păduri. Evident că pierderea majoră ar fi a celor care la Romsilva fac legea și favorizează practici nelegale, pentru că indiferent ce afirmați, dezastru există. Și nu uitați că a face 100 de lei cu un mc de lemn lasă urme care zeci de ani rămân, ori ecosisteme sau peisagistica sunt compromise definitiv. Pentru că atât încasează statul pt un mc. Păcat, căci pentru 100 de lei făcuți în turism trebuie să speli doar un cearceaf și o față de perină. Iar o grijă sporită pentru pădure ar aduce în cinci ani peste 30.000 de noi paturi în zone turistice sau pensiuni răsfirate pe lângă codrul ce a fost odată frate cu românul”, adaugă Romeo Dunca.

Proaspăt membru PNL și candidat la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin, acesta apreciază că activitatea și justificările ministrului liberal Costel Alexe erodează în fiecare zi încrederea că Guvernul PNL și Ministerul Mediului ar putea schimba în bine ceva, iar eșecul lui Alexe va lua pentru mulți ani speranța ca PNL-ul poate fi mai bun decât ceilalți. Romeo Dunca are și o soluție pe care o prezintă ministrului Costel Alexe.

„Interziceți transportul de lemn in timpul nopții. De la 8 la 17 e timp suficient ca materialul lemnos să ajungă de oriunde la un procesator. Iar cântarul și postul de poliție să fie lângă poarta lui. Cu 10 cântare poziționate bine ați rezolvat 80 % din probleme. Veți găsi cu ușurință neregulile, iar cei prinși cu abateri mai mici de 10% să fie avertizați o singura dată. Dacă repeta, împreună cu cei descoperiți cu abateri mai mari să fie aspru pedepsiți. Și marfa confiscată cu camion cu tot. Faceți acest protocol cu ministerul de Interne și cu cel al Justiției. Pentru că cei găsiți cu abateri la legea silvică trebuie judecați în regim de urgență. În 30 de zile puteți încheia cu ei. Propuneți aceste măsuri și dacă Parlamentul plin de PSD-iști nu va aproba, măcar poporul va ști încă odată a cui e vina”, concluzionează omul de afaceri de pe Muntele Mic, cu speranța că ministrul Mediului, Costel Alexe, este bine intenționat.

JCS-Nina Curița