REȘIȚA – Monumentul lui Herglotz este locul devoțiunii credincioșilor în perioada Postului Mare. Tradiția, respectată și anul acesta, datează din 1924!
Despre monument este știut că a fost ridicat la 29 iunie 1874 de către muncitorii reșițeni, în memoria evenimentelor și victimelor din timpul Revoluției de la 1848. Moment când, pe locul actualei cruci, fusese instalat un puternic tun fabricat la Reșița, care a reușit să țină la distanță partizanii împăratului austriac. Ulterior, prima cruce amplasată aici a fost turnată din materialul acestui tun. Apoi timpul și-a urmat curgerea care nu iartă nimic. Prima restaurare a avut loc în anii 2000-2001 la inițiativa unui grup format din asociații din țară și străinătate, partide politice, UCMR prin ing. Iulian Georgevici și Primăria Reșița, primar fiind ing. Mircea Ioan Popa. După care timpul și-a luat din nou tributul. Până în 2021, când primarul Ioan Popa, consilierul cultural Dorinel Hotnogu și cadre tehnice din primărie au răspuns afirmativ solicitării de restaurare. Lucrarea a fost executată de SC Dirksen SRL din Lugoj, după un proiect realizat de arhitecții Ioana Mihăiescu și Marius Mozoru care a inclus și iluminatul monumentului. Resfințirea a avut loc pe 29 iunie 2022, prin reprezentanții bisericilor romano-catolice și ortodoxe române din municipiu.
„Un moment legat de istoria recentă a monumentului s-a petrecut pe 28 iunie 2014, când au avut loc manifestări spirituale și culturale dedicate împlinirii a 140 de ani de la ridicarea acestuia. Cinci ani mai târziu, pe 27 iunie 2019, manifestările complexe au fost găzduite de Biblioteca Germană <<Alexander Tietz>>. De asemenea, de-a lungul timpului, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România Caraș-Severin a organizat diverse evenimente comemorative la acest monument, rememorând evenimentele revoluționare din 1848, desfășurate la Reșița. Crucea tronează asupra Reșiței Montane de 149 de ani, iar de peste un an luminează peste noapte, emanând binecuvântare și speranță pentru toți locuitorii urbei!”, afirmă Erwin Țigla, președintele Forumului Germanilor din județ.
JCS-Ionel Ivașcu