Caraş-Severin, Romania

Oamenii sunt mai mult decât încântaţi: la preţuri de aproape cinci ori mai mici decât cele din România, au pus mâna pe gospodării cu toate utilităţile.

Iuliana Kondor este unul dintre românii care s-a mutat cu toată familia la Bătania, un orăşel maghiar situat la câţiva kilometri de graniţă.

“Casa în care locuiesc a costat 13 mii de euro, am ajuns la 15 mii cu toate contractele. Are toate utilităţile, are grădină, are curte”, spune Iulianna Kondor.

Femeia nu se laudă. Casa are câteva camere largi, încălzire pe gaze, baie cu sistem de canalizare. Nu mai punem la socoteală o magazie, un atelier şi o afumătoare. În preţ a intrat şi o bucată de pământ, în spatele casei.

“Are 1250 de metri pătraţi.(…)N-aş fi putut sa iau în Arad ce am luat aici”, a mai spus Iulianna Kondor.

În Bătania, până şi birtul din colţ aparţine unui român.

Agenţiile imobiliare din Arad au primit foarte multe cereri în ultimul timp pentru vânzări în Ungaria.

“În primul rând, avantajele ar fi utilităţile pe care le au casele şi apartamentele. Şi preţul care este mult mai mic faţă de casele de la noi”, a declarat Nicoleta Orban, agent imobiliar.

În România, la şase kilometri de Bătania se află Turnu. Există o casă de vânzare-mai degrabă o îngrămădeală de acareturi faţă de gospodăriile din Ungaria. Casa nu are gaze, se încălzeşte cu lemne de foc şi nu are nic apă curentă. Proprietarul cere pe ea 50.000 de euro, a primit o ofertă de 25.000, dar până acum nu a reuşit să o vândă.

50 de mii este oferta la Turnu. Iar preţul creşte, pe măsură ce te apropii de municipiul Arad. Oamenii spun că le convine să trăiască în Bătania şi să muncească în Arad, pentru că distanţa dintre cele două localităţi se parcurge în 25 de minute cu maşina.