ROMÂNIA – Extinderea Spațiului Schengen nu va avea loc pentru România și Bulgaria. La ședința Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de joi, susținută la Bruxelles, Austria și Olanda au fost împotriva intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, deși Bucureștiul avea sprijinul Olandei. Olandezii nu au acceptat însă intrarea Bulgariei și cele două țări au fost analizate la pachet!
Croația a obținut undă verde și va intra în Schengen. Austria nu și-a schimbat poziția nici măcar după discuțiile avute cu Germania. Surpriza a venit din partea Olandei, care a votat împotrivă, doar pentru că România și Bulgaria vin „la pachet”. Inițial, Olanda era de acord cu intrarea României, dar nu și cu cea a Bulgariei. Austria a cerut la prima intervenție o amânare a votului pe extinderea Schengen pentru un alt Consiliu JAI. România a vrut însă ca votul să aibă loc joi.
Vă reamintim că decizia privind aderarea României la Schengen trebuia luată doar în unanimitate. Motivul pentru care Austria s-a opus vehement aderării României și Bulgariei la Schengen ar fi că 75.000 de imigranţi ilegali au ajuns în Austria în acest an, fără să fie înregistrați înainte de alte state. În octombrie, Parlamentul European solicita statelor membre să permită României și Bulgariei aderarea de îndată la spațiul Schengen, considerând că cele două țări „îndeplinesc de mult timp criteriile necesare”. Intrarea în Spațiul Schengen ar fi eliminat controlul la frontiere.
Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.
JCS-Nina Curiţa