CARAȘ-SEVERIN – Pericolul de a ți se conecta automat telefonul mobil la o rețea din Serbia pândește pe raza a 19 UAT-uri din județ!
Roaming-ul este un serviciu oferit de operatorii de telefonie, atât pe cartelă, cât și pe abonament, care ne permite să comunicăm din afara granițelor țării folosind telefonul mobil. Roamingul involuntar apare atunci când aparatul se conectează automat la rețelele de telefonie mobilă din țările limitrofe fără ca noi să fi părăsit teritoriul României. Se poate întâmpla dacă ne aflăm în apropierea frontierei, iar din diferite motive semnalul vecinilor e mai puternic decât al rețelei noastre (acoperire slabă, indisponibilitate temporară a semnalului etc.).
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a inventariat, recent, zonele în care există un asemenea risc, din cele 350 de UAT din județele de graniță 19 aflându-se la noi în județ. Acestea sunt, în ordine alfabetică: Berliște, Berzasca, Ciclova Română, Ciuchici, Coronini, Forotic, Grădinari, Moldova Nouă, Naidăș, Oravița, Pojejena, Răcășdia, Sasca Montană, Sichevița, Socol, Șopotu Nou, Ticvaniu Mare, Vărădia și Vrani. Informația poate fi folositoare mai cu seamă celor care fac pentru prima oară drumeții în zonele din partea de sud și de vest a județului, întrucât localnicii se confruntă de mult cu acest fenomen și îl cunosc.
ANCOM recomandă selectarea manuală a rețelei, verificarea setărilor de roaming, dezactivarea roamingului de date în zonele de frontieră și monitorizarea semnalelor de bun venit care informează despre activarea serviciului. E valabil și în cazul deplasărilor prin județele vecine, întrucât în Arad sunt 15 astfel de UAT „periculoase“, în Timiș 31, iar în Mehedinți 33.
Principalul risc asociat cu roamingul involuntar constă în faptul că acesta generează costuri suplimentare, utilizatorii putând fi taxați cu tarife de roaming internațional pentru apeluri, mesaje și date mobile, chiar dacă nu au trecut efectiv granița. Cum ar fi de pildă ca, aflându-te într-un „Tren al Soarelui“ în drum spre Litoral, să apelezi pe cineva și să-i povestești cu lux de amănunte ce frumoasă e Dunărea la Orșova sau spectaculoasă la Porțile de Fier, să-i trimiți fotografii, filme (poate chiar și-un „live“), dar de fapt s-o faci fără să știi că ești conectat la o rețea de telefonie din Serbia. Ilustrativ, o hartă a riscului poate fi consultată la www.aisemnal.ro
JCS-Walter Fleck