Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi au trecut mai bine de 23 de ani, incidentele din ’89 continuă să producă revoluţionari cu drept la primit restanţe…O lege din 2004 prevedea faptul că revoluţionarii sau urmaşii acestora, precum şi victimele revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov, din 1987, au dreptul la indemnizaţii din data de 1 a lunii următoare celei în care şi-au depus cererile şi documentaţia necesară, la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989. Numai că, din cauza faptului că, la noi, unde-i lege e şi tocmeală, din diverse motive, abia în 2010 au fost emise 5.500 de noi certificate, pentru cereri depuse în perioada 2004-2010. Adică pentru persoanele care s-au trezit, în 2004 sau mai târziu, că sunt revoluţionari dar fără bani.

Şi uite-aşa, în 2010, când se preconiza uriaşele sume necesare pentru plata drepturilor lunare şi a restanţelor aferente celor 5.500 de proaspeţi revoluţionari, Executivul (sub conducerea lui Emil Boc) a aprobat o ordonanţă de urgenţă care să le acorde totuşi oamenilor banii, însă eşalonat, în trei tranşe (2012, 2013 şi 2014), lăsând-o cumva în grija următorilor guvernanţi.

Anul trecut, pe ultima sută de metri, Executivul a rectificat bugetul şi a constatat că-şi permite să dea banii aferenţi anului 2012, astfel că toţi cei 5.500 de revoluţionari au intrat în posesia unei tranşe reprezentând 34% din banii pe care-i aveau de recuperat, însumând aproximativ 159 de milioane de lei. Ceea ce înseamnă o medie de aproape 30 de mii de lei pentru fiecare dintre beneficiari.

În Caraş-Severin, la Casa Judeţeană de Pensii, figurează în plată un număr de 495 de persoane, dintre care 207 sunt în evidenţele instituţiei dinainte de momentul 2004, când au intervenit problemele legislative. Potrivit celor de la CJP, aceştia au obţinut mai întâi pensie pentru limită de vârstă, şi pe lângă acest drept mai beneficiază de o compensaţie financiară în plus, care nu este însă semnificativ. Sumele acordate celorlalţi sunt, însă enorme, fiind vorba despre indemnizaţii reparatorii. La care se adaugă indexări şi dobânzi. Unii dintre noii revoluţionari şi-au primit integral restanţele. Este vorba doar despre cei ale căror restanţe nu însumează mai mult de zece salarii medii brute.

Trebuie spus că în cazul unui număr de 160 de pensioari noi, drepturile lunare sunt suspendate, până când se va pune la punct situaţia titlurilor de revoluţionar. Însă în legătură cu aceştia există mai multe suspiciuni, nebeneficiind de drepturi în calitate de urmaş. „Majoritatea sunt tineri, nu au lucrat sau nu îndeplinesc condiţiile pentru a ieşi la pensie pentru limită de vârstă. Drepturile lor sunt suspendate deja de doi ani“.

Antoniu Mocanu