Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În martie 1999, la Bozovici apărea prima publicaţie culturală editată de Cercul literar-artistic al liceului din localitate. De 14 ani, almăjenii au propria lor revistă. O publicaţie culturală în care se regăsesc atât subiecte locale, cât şi prezentări ştiinţifice, folclorice, istorice, şcolare, didactice şi culturale din Valea Almăjului, cu interferenţe şi în zonele învecinate, precum Valea Caraşului – Oraviţa, Craina Bănăţeana, Mehadia – Băile Herculane, Clisura Dunării, Moldova Nouă – Orşova.

Miercuri după-amiaza, redactorul-şef al revistei Almăjana, profesorul Iosif Băcilă, s-a întâlnit cu o parte din cititorii şi colaboratorii publicaţiei, în incinta Liceului „Mircea Eliade“ din Reşiţa. Cu această ocazie, a fost prezentat şi cel mai recent număr al revistei, fiind lansate alte cinci apariţii editoriale: „Religie şi dezvoltare în Munţii Banatului“, de Anton Lazăr, „Cultivarea limbii române“, de Florina Maria Băcilă, „Revelaţii elective“, de Ileana Craşovan, „Mitropolitul Vasile al Banatului“, de Petrică Zamela, şi „Răspântii peste veacuri“, de Iosif Băcilă.

Revenind la revista Almăjana, remarcăm că printre cei care au aderat de-a lungul timpului la ea se numără scriitorii Ion Marin Almăjan, Gheorghe Jurma, Gheorghe Azap, Octavian Doclin, Nicolae Dolângă, Nicolae Irimia, Nicolae Pătruţ, Titus Crisciu, Ioan Nicolae Cenda, Ionel Bota, Ilie Chelariu şi universitarii Florina Maria Băcilă, Marcu Mihail Deleanu, Adina Chirilă, Dumitru Popovici şi alţii. Pe lângă aceştia, în cei 14 ani de activitate neîntreruptă au mai semnat în revistă elevi, studenţi, dascăli şi profesori din învăţământul preuniversitar, academicieni, publicişti, lingvişti, filosofi, istorici, ingineri şi folclorişti, dar şi matematicieni, geografi şi biologi.

„Întâlnire cu Almăjana este nu numai întâlnire cu paginile şi cititorii revistei, este o experienţă culturală, un fenomen de amploare, care a ajuns să fie cunoscut în întregul Banat, şi chiar în ţară. Întâlnire cu «Almăjana» înseamnă prospeţime, înseamnă noutate, dragoste pentru cuvânt, pentru limba română şi pentru valorile neamului nostru“, a declarat Florina Maria Băcilă, secretarul de redacţie al publicaţiei.

Evenimentul a fost presărat şi de câteva momente artistice, un mini-recital la orgă susţinut de o almăjancă, studentă la Facultatea de Muzică din Timişoara, şi recitare de poezii în grai bănăţean, cu eleve ale Liceului „Mircea Eliade“.

Roxana Bălan Nafiru