Se vorbea la acea vreme despre o fabrică modernă, care va utiliza producţia de lapte din zonă, unul din rezultatele procesării laptelui urmând a fi producerea brânzei de tip mozzarella.
Numai că, pasul de la proiect la punerea sa în aplicare s-a dovedit şi de această dată cel mai greu de realizat, astfel că nimeni nu a mai auzit nimic despre investitorii italieni.
Acest subiect a revenit în actualitate de curând, când din nou o delegaţie italiană s-a aflat în vizită la Caransebeş pentru a discuta, cu conducerea administrativă a municipiului, despre demararea unei afaceri. Cum probabil aţi ghicit, peninsularii doresc să înfiinţeze… o fabrică de prelucrare a laptelui.
Reprezentanţii municipalităţii ne asigură ca cea de-a doua delegaţie este cu adevărat capabilă să realizeze investiţia, în timp ce primii, din câte se pare, urmăreau doar o speculaţie imobiliară, adică să „plaseze“ mai departe terenul obţinut la un preţ mic.
Ce va fi, rămâne de văzut. În tot cazul, nici cu al dolilea val de italieni lucrurile nu sunt simple: pentru a beneficia de teren şi de facilităţile oferite, ei trebuie să se înregistreze ca firmă, pentru că oferta nu este valabilă şi pentru persoane fizice.
Condiţia a fost acceptată şi, dacă lucrurile merg bine, în această săptămână va fi semnat contractul în urma căruia italienii vor intra în posesia unei suprafeţe de teren de 10.000 m.p. pentru a porni afacerea.
Investiţia pentru realizarea fabricii de lapte s-ar ridica la trei milioane de euro, capacitatea de procesare fiind de 30 de tone de lapte pe zi.
Iulius Pîrvu