REŞIŢA – Potrivit operatorului centralizat de termoficare, sistemul a fost pornit, din dimineaţa de 3 octombrie, şi pentru încălzire.
Reşiţenii care tremură de frig, îmbrăţişând caloriferele mai reci decât vremea de afară, în aşteptarea agentului termic, trebuie să ştie că începând de joi, 3 octombrie, s-a dat drumul căldurii! Deşi ea nu le-a ajuns, pe conductă, până acasă… Cei care se simt afectaţi nu pot decât să facă două lucruri: să pregătească banii de facturi, şi să organizeze o şedinţă de asociaţie în care să hotărască dacă vor căldură, de când, în ce parametri şi în ce condiţii de temperatură exterioară. Un lucru este, însă, îmbucurător: agentul termic nu s-a scumpit, deci facturile vor fi cam la nivelul celor de anul trecut.
„Noi practic am dat drumul la căldură din dimineaza de joi, 3 octombrie, a precizat Constantin Tarbuzan, directorul CET 2010. Asociaţiile de locatari pot da drumul la încălzire atunci când doresc acest lucru. Ele trebuie să hotărască şi să ne anunţe că doresc. Deocamdată, am dat drumul pentru şcoli şi grădiniţe, după program, dimineaţă, până la ora 14, iar apoi, după-amiază, la apă caldă”.
În privinţa furnizării agentului termic, şeful serviciului de termoficare a precizat că, în cazul apei calde, s-a recurs la programul de şase ore, împărţite în câte trei dimineaţa şi seara, pentru că, dacă s-ar da drumul continuu, pierderile ar fi enorme, din cauza consumului mic. Până acum, în primele 16 zile de funcţionare în regim de şase ore (din 15 septembrie), abia a fost înregistrat un consum de 16%. „Avem pe centrală un consum de 0,58 de gigacalorii, spune Tarbuzan. Nu-mi iese decât o oală de fiecare. La centrala de care vorbeam avem branşate în jur de 30 de familii. În total, după ultima inventariere, după numărul de contoare şi facturi, mai avem undeva la 1.850 de consumatori”.
Potrivit reprezentantului CET 2010, preţul gigacaloriei a rămas la nivelul celei de anul trecut, adică la 430 de lei, aplicabil persoanelor juridice. În cazul celor fizice, municipalitatea acoperă 10% din costuri, coborând preţul gigacaloriei la 387 de lei.
În cazul în care asociaţiile de proprietari solicită pornirea încălzirii, modulele de bloc, ce în prezent sunt resetate, trebuie programate. „Acestea sunt staţii performante, pot fi setate pe ore, pe temperaturi, au senzori de temperatură externă, pot fi programate să pornească doar sub o anumită temperatură şi se decuplează automat când temperatura de afară este mai mare”, explică Tarbuzan.
Acesta a ţinut să-i asigure pe reşiţeni că sistemul este pregătit, neexistând probleme deosebite, doar câteva de ordin economic, însă operatorul de termoficare se bucură în continuare de sprijinul primăriei şi consiliului local, inclusiv pentru plata facturii la gaz: „Suntem un serviciu public şi, din păcate, pentru că suntem mai săraci, sistemul nu a fost modernizat complet, aşa că mai sunt produse şi pagube. Domnul primar mai merge la Bucureşti în vederea obţinerii unui ajutor guvernamental pentru plata gazului”.
Antoniu Mocanu