Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Istoria unui aquapark la Reșița, dincolo de interesul turistic și de intenția de a dezvolta platforma Mociur, a fost determinată și de ideea extrem de plauzibilă a existenței apei termale în municipiu!

Așa cum spunea primarul Ioan Popa, la Reșița a existat apă termală, dacă nu chiar radioactivă, iar acum municipalitatea a conturat un proiect menit să descopere această resursă în zonele carstice din municipiu. De fapt, aquapark-ul din Mociur, proiect al municipalității, a fost înglobat în cel al Nhood, pentru dezvoltarea vechii zone gri a urbei.

Potrivit media.pnl.ro, primarul Reșiței, Ioan Popa, face tot posibilul pentru modernizarea orașului, dar și pentru crearea unui aspect unic, folosindu-se, de această dată, de rezervele naturale ale urbei de pe Bârzava! Oficialul a declarat: „Suntem pe cale să semnăm un contract cu o firmă din Polonia, să facem niște micro cutremure în Dealul Golului, Dealul Crucii și zona Cuptoare, pentru a identifica «pungi» cu apă termală în zona carstică a Reșiței și a Domanului. Și dacă identificăm apă termală în zonă, s-ar putea ca faza de galerii comerciale, de mall, să meargă concomitent cu realizarea aqualandului-ului în oraș. În zonă avem apă termală, avem deja studii făcute de Institutul Geologic Român. În toamna trecută am avut aici vizita directorul general al Institutului Geologic Român, împreună cu directoarea adjunctă. Noi am comandat ca primărie un studiu, l-am plătit și am primit documentația de la dânșii.“

Potrivit edilului, studii făcute în urmă cu 30, 40 și chiar 50 de ani relevă că în zona Carașova-Doman există premisele de a avea apă termală. „E o zonă carstică unde apa se duce în straturi foarte profunde, foarte adânci și s-ar putea ca undeva în zona 1000-1500 de metri adâncime să găsim apă termală“, mai susţine Nelu Popa.

Ideea existenței apei termale sau radioactive la Reșița este cu mult mai veche. „Pe locul stadionului din valea Domanului se afla o livadă, prin care șerpuia pârâul omonim. În capătul ei sudic era un izvor care nu îngheța niciodată, de aceea se spunea că apa sa este termală sau chiar radioactivă. Este vorba, desigur, de așa-numitul «Izvor cald» de pe valea Domanului, botezat astfel în opoziție cu «Izvorul rece» aflat pe aceeași vale, ceva mai departe, și de la care, după unele opinii, s-ar fi tras însuși numele de «Recița», cum i se spunea la început Reșiței. Un alt izvor se găsea pe valea Butovăț din apropiere, care pe atunci era «parțial sălbatic㻓, aflăm de pe istoriabanatului.wordpress.com, care citează din „Hoinărind prin Reșița pierdută“, a lui Dan D. Farcaș.

Inedita inițiativă pentru împrejurimile municipiului își dorește să descopere apă termală în zona carstică, prin producerea controlată de micro cutremure. „Următorul pas după studiul realizat a fost să angajăm această firmă de prospecțiuni din Polonia, cu care urmează să încheiem un contract în luna februarie și prin niște metode, de micro cutremure care ne arată exact pânza freatică, vom identifica în intervalul aprilie-iulie dacă avem apă termală și în ce locuri, ca să putem să mergem mai departe și să explorăm apă termală”, a precizat primarul municipiului Reșița.

JCS-A.M.