Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Viitorul parc fotovoltaic ar putea genera curent gratuit pentru primărie și ieftin pentru cetățeni. Am reținut asta din declarațiile pe care primarul Ioan Popa le-a făcut cu referire la parcul fotovoltaic pe care primăria vrea să-l amenajeze pe 30 de hectare de teren în apropierea fostei IMR!

Ghidul de finanțare este deja în dezbatere și se pare că luna viitoare se deschide axa de finanțare. Primăria Reșița așteaptă momentul cu avizul tehnic de racordare în buzunar pentru parcul pe care-l vrea împărțit în două. „Pe jumătate va aplica primăria pentru consumul propriu, aici având în vedere și iluminatul public, unitățile de învățământ, tramvaiul și necesarul stațiilor de încărcare pentru autobuzele electrice. În total aproximativ 11 megawați. Pentru cealaltă jumătate, destinată vânzării de energie, primăria și-a făcut o firmă proprie care va aplica pe un al doilea proiect pentru circa 10 megawați.”, a declarat Popa.

Conform primarului, ghidul aflat în dezbatere prevede o alocare de 1,1 milioane de euro per megawat. Lucru considerat fantastic de primar, deoarece costurile sunt sub 1 milion de euro per megawat. Însă, pentru partea destinată vânzării va fi nevoie de o cofinanțare serioasă din partea primăriei, cofinanțare estimată de Popa la aproximativ 3 milioane de euro. Pentru acoperirea acesteia, primarul are în vedere emisiunea de bonduri verzi pe care municipalitatea ar putea-o lansa pe piață peste aproximativ o lună. De altfel, destinația acesteia vizează chiar cofinanțarea la tramvai și la parcul fotovoltaic. „Emisiunea de bonduri se duce spre 20 de milioane de euro. Împreună cu consultanții noștri de la Partner Advisors, ne-am întâlnit deja cu patru-cinci bănci. Există un interes major pentru această emisiune de bonduri verzi, prima a unei municipalități din țară. O entitate nu poate lua mai mult de 30%, dar suntem foarte încrezători că vom reuși să avem subscripție totală la bonduri.”, a încheiat edilul.

În opinia sa, vestea bună este că, pe lângă că Reșița va avea curent gratuit, parcul fotovoltaic va genera inclusiv venituri pe care Popa le estimează la 3-4 milioane de euro pe an.

JCS-I.I.