Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cunoscutul artist plastic Marian Truţulescu a realizat o nouă pictură murală, aceasta putând fi admirată în Centrul Civic al Reşiţei, pe Bulevardul Revoluţia din Decembrie nr. 1A!

În viziunea artistului plastic Marian Truţulescu, Reşiţa este văzută ca o fată tânără, o simbioză între oameni şi locuri. Lucrarea dedicată oraşului de pe Bârzava a fost denumită de artist, simplu şi elocvent, Interactive. Culorile folosite nu deranjează vizual, doar completează peisajul, punându-l şi mai mult în valoare, mărturiseşte artistul. Lucrarea, potrivit artistului, este gândită ca o reprezentare la scară a orașului Reșița, o hartă a acestei așezări, cu străzi, bulevarde, clădiri, dealuri, ape și așa mai departe.

„Însă în viziunea mea această hartă este interactivă, ea fiind însuflețită de suprapunerea unui chip feminin. De fapt, această compoziție este o alegorie a unui oraș viu, tânăr, o simbioză între oameni și loc. Reșița este întruchipată în chip de tânără fată, la fel ca în celebra legendă a frumoasei Rășița. Ea își ațintește privirea înspre munte și chiar mai departe, orașul devenind parte din ea, este o țesătură dantelată a unei imagini idilice, plină de simboluri și frumuseți, pe care doar natura o mai poate crea. Am integrat această pictură în ambientul înconjurător fără să fie o culoare care să deranjeze vizual, ci doar să completeze peisajul, să-l întregească și să-l pună și mai mult în valoare. De aceea în mare parte culorile sunt naturale, iar partea stângă a compoziției este ca o continuare a deschiderii spre cer care se formează atunci când te apropii de zona centrală a acestei locații. În plus, fiind și o zonă extrem de circulată, rutier vorbind, culorile folosite nu sunt stridente și nu distrag atenția de la o circulație normală. Aceste capilare delicate din rețeaua urbană a acestui întreg care este Reșița compun o ființă vie. Harta-portret se dorește să imortalizeze un oraș așa cum este el astăzi. Este o configurație care poate în timp se va modifica, dar esența lui va rămâne aceeași – oamenii și locul.“, a precizat Marian Truţulescu.

JCS-Nicoleta Moraru