CARAŞ-SEVERIN – Prezent la Reşiţa, ministrul Mediului a putut concluziona că sistemul de management integrat al deşeurilor de la Lupac nu funcţionează. Ca de altfel mai toate sistemele similare din întreaga ţară!
S-a vorbit despre infringement, procedura care sperie cărăşenii încă din faşă, dar şi despre faptul că, în toată ţara, la capitolul colectare separată şi reciclare, unde ar trebui să avem un grad de 50%, abia atingem un trist procent de 14-15%.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a deschis discuţia apreciindu-l pe primarul Ioan Popa, spunând că va face acelaşi lucru, pe viitor, şi despre administraţia judeţeană: „Pentru că am fost în Caraş-Severin şi am avut posibilitatea să vă vizitez judeţul, aş vrea să-l felicit pe dl primar pentru realizări şi vreau să vă spun că începe să arate un oraş european şi oraşul dvs, sper ca în curând şi judeţul, pentru că am primit din partea primarilor din judeţul Caraş-Severin, foarte mulţi cetăţeni au transmis adrese către Minister, pe o altă problemă cu care ne confruntăm în Caraş, şi anume managementul deşeurilor. Nu este normal, cu zeci de milioane de euro, în două tranşe, investite în depozitul ecologic de deşeuri, în 2020 să transportăm în continuare deşeurile la Oradea sau prin Dâmboviţa, sau prin Argeş, cu costuri foarte ridicate pe care, din păcate, le plătesc cetăţenii acestui judeţ“.
Oficialul a dorit să facă un apel public către administraţia judeţeană, care să urgenteze demersurile necesare pentru ca deponeul de la Lupac să fie funcţional. Ministrul Mediului a făcut un scurt bilanţ al investiţiei de la Lupac, însă trebuie subliniat faptul că situaţia e la fel de „roz“ în toată ţara: „La Lupac au fost investite la un moment dat 26 de milioane de euro, apoi au mai fost investite vreo 8 milioane de euro, cu acelaşi rezultat. Acela că şi Reşiţa, şi multe alte UAT-uri din judeţul Caraş-Severin, astăzi, din nefericire, transportă deşeurile la distanţe foarte mari de acest judeţ. Nu e un secret pentru nimeni că avem astăzi o procedură de infringement declanşată de Comisia Europeană de ceva timp, tocmai pe managementul deşeurilor. Este inadmisibil ca atât de mulţi ani, pe parcursul a unui deceniu, să nu avem nişte SMID-uri (Sisteme de Management Integrat al Deşeurilor – n.r.) funcţionale, care să realizeze o colectare separată şi o reciclare. Fie că mergem la Lupac, fie că mergem în Maramureş, la Prahova, la Iaşi sau în alte părţi, avem în continuare cantităţi însemnate de ambalaje, în special PET, sticlă sau doze, care în loc să fie introduse în economia circulară şi evident industria reciclatoare să-i dea plus valoare, le vedem pe gropi. Fac un apel public, ca să nu spun că ar trebui şi pedepsiţi cei care tergiversează operaţionalizarea depozitului de la Lupac. Suntem foarte hotărâţi ca, până la sfârşitul acestui an, la minister, să reglementăm sistemul garanţie-depozit. Pentru ca toţi cei care, în momentul de faţă, îşi cumpără o băutură răcoritoare sau alcoolică, să aibă posibilitatea să returneze acel ambalaj şi să primească înapoi garanţia. Pentru că astfel vom reuşi să colectăm şi să reciclăm mari cantităţi de ambalaje. România ar trebui să aibă, la finalul lui 2020, aşa spune Comisia Europeană şi ne-am asumat, un grad de colectare separată şi de reciclare de 50%. Cred că astăzi suntem aproape de 14-15%, cu cantităţi în continuare foarte mari pe care aruncăm în loc să le reciclăm“.
Pentru Lupac avem operatorul care a câştigat licitaţia, mai trebuie doar finalizate ceva reparaţii pentru ca acesta să se apuce de treabă. Dar, dincolo de Lupac, rămân eternele PET-uri. „Tot noi, cetăţenii României, ne supărăm când vedem că pe litoral sau în Deltă avem PET-uri, ne supărăm când pe lacul Bicaz sau Văliug sau în alte părţi avem PET-uri sau pe marginea câmpului. Toţi românii trebuie să înţeleagă că astăzi mediul înconjurător nu este altceva decât un efect al acţiunilor noastre. Şi ar trebui să fim mult mai conştienţi de acţiunile noastre împotriva mediului, iar dacă vom reuşi fiecare dintre noi să-l protejăm, la final vom avea o ţară la fel de mare dar, cu siguranţă, mai frumoasă“, a încheiat ministrul Mediului.
JCS-Antoniu Mocanu