REŞIŢA – Primul investitor care a călcat pe covorul roşu al municipalităţii a pus pe roate o afacere cu huse auto.În sfârşit, Reşiţa are parte de un investitor care şi-a concretizat intenţiile pe malurile Bârzavei. Este vorba despre firma Trimsol, ai cărei muguri au răsărit la Reşiţa în septembrie anul trecut, astfel că în octombrie a şi început producţia. Iniţial, au avut în jur de 50 de angajaţi, numărul acestora crescând la 140, la care se adaugă peste o sută de locuri vacante. Şi dacă acum societatea a creat 250 de locuri de muncă, în următorii trei ani există intenţia de a angaja încă 250-450 de oameni.
Ceea ce înseamnă că afacerile înfloresc pe malurile Bârzavei. Situaţia a fost prezentată de conducerea societăţii, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat Louis Gomez, directorul de producţie, Paulo Meireles, administrator, Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei, şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale. Reprezentanţii investitorului privat a ţinut să mulţumească administraţiei locale pentru sprijinul acordat în atâtea rânduri, în special când primăria a ajutat la recrutarea personalului.
Trimsol a creat un fel de triunghi investiţional în zona de Vest, care a demarat la Făget, continuând cu Oţelu Roşu şi Reşiţa. Centrul din Făget are deja 500 de oameni, fiind unul dintre cele mai mari de gen din Europa. Încă de la începuturi, afacerea s-a dovedit a fi una multinaţională. Fiind una suedezo-coreană, cu management portughez, şi-a deschis activităţi pe meleaguri braziliene sau chiar în China, continuând cu multe alte centre în diferite state.
În ţara noastră, fabrica de huse auto a fost înfiinţată în 2010, prima unitate de producţie luând naştere la Făget, Timiş. Nu este vorba despre husele auto găsite în comerţ, ci de cele cu care maşinile noi ies pe poarta fabricii. Pentru cine produce Trimsol? Pentru Hyundai, existând modele de autoturisme pentru care husele sunt confecţionate exclusiv în ţara noastră.
În ceea ce priveşte perspectivele de dezvoltare pe malurile Bârzavei, reprezentanţii firmei au precizat că actualul spaţiu de producţie va mai face faţă undeva la 100-150 de noi angajaţi. Deocamdată, echipa managerială din ţara noastră nu a stabilit în ce fel se va realiza extinderea, însă primarul Reşiţei şi-a manifestat disponibilitatea de a le pune la dispoziţie un teren cu toate utilităţile moderne, în Parcul Industrial de pe Valea Ţerovei, la un preţ de concesiune cu mult sub cel al pieţei.
Totuşi, reprezentanţii companiei au ţinut să precizeze că se confruntă cu un fenomen destul de ciudat, în sensul că mulţi dintre şomerii reşiţeni se arată interesaţi de angajarea la Trimsol, fac toate demersurile necesare doar că… uită să mai vină la serviciu, abandonând din motive rămase, în mare, misterioase. Unii dintre cei care au renunţat la angajare au spus totuşi că preferă să rămână în şomaj, pe 500 şi ceva de lei, în loc să lucreze pe un salariu cu doar puţin mai mare de 700 de lei, plus tichete de masă. Însă, în timp, când societatea va scăpa de cheltuielile legate de investirea în extindere şi în baza materială, oamenii speră să primească totuşi o răsplată lunară ceva mai mare pentru munca depusă.
Antoniu Mocanu