Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Începând cu anul şcolar 2019-2020, Primăria Reşiţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin intenţionează să unescă două colegii tehnice şi să facă un centru puternic în acest domeniu de învăţământ. Este vorba despre Colegiul Tehnic Cărăşan şi Colegiul Tehnic Reşiţa.

Fuziunea dintre cele două colegii a fost anunţată zilele trecute în cadrul şedinţei de organizare a planului de şcolarizare pentru învăţământul dual, eveniment la care au participat elevi, cadre didactice şi agenţi economici implicaţi în şcoala duală. Directoarea Colegiului Tehnic Cărăşan, Lucia Ţârlea, s-a declarat nemulţumită de fuziune afirmând că acest demers nu este cea mai bună soluţie.Credeţi că este cea mai bună soluţie să unim două colegii tehnice? Noi, cei de la Colegiul Tehnic Cărăşan am luptat foarte mult în perioada asta, în mediul acesta concurenţial de licee teoretice, de grupuri puternice, ce să mai spun de Colegiul Economic al Banatului Montan, care are domenii atractive pentru elevi. Una e să faci propagandă pentru meserii din domeniul construcţiilor sau chiar textil chiar dacă se caută pe piaţă şi alta este să faci pentru turism, contabilitate sau chiar bucătărie. Nu consider că o unire între cele două colegii va da un avânt învăţământului profesional şi tehnic în oraş. Două grupuri pot atrage mai mulţi elevi, fiindcă fiecare se zbate într-un fel. Unindu-ne, în 2019, greu vor fi cinci clase. Un singur colegiu tehnic în Reşiţa este puţin“, a precizat directoarea Ţârlea.

dualnov2

În schimb, edilul Reşiţei şi-a susţinut decizia printr-o serie de motive. „Primul motiv este evident cel financiar. De asemenea, din punctul meu de vedere este inacceptabil ca în condiţiile în care ţi se oferă opţiunea de dual unde primeşti masă, casă şi bani de buzunar, elevii încă să opteze pentru învăţământul profesional clasic. Înseamnă că efortul meu a fost luat în van de unii profesori. Vreau să fac un colegiu profesional puternic şi Doamne ajută să ajung să mă duc la inspectorat şi să zic că nu mai face faţă clădirea, să facem alta. Vreau să facem 10-15 clase, când iasă copii de-acolo să se rupă uşile, să se sperie lumea când iasă pe trotuar. Vreau să fac din acest colegiu un centru de excelenţă pe partea tehnică dar important este să aducem elevii“, a concluzionat primarul Ioan Popa, precizând că se va implica personal în procesul de atragere a elevilor din judeţ în învăţământul reşiţean: „În primăvara anului viitor, mă voi deplasa la şcolile gimnaziale din judeţ şi voi sta de vorbă cu părinţii, nu cu elevii, pentru că mulţi nici nu îşi doresc să plece de acasă. Le este teamă, iar părinţii pot să aleagă pentru ei. Voi sta de vorbă cu părinţii şi le voi explica beneficiile învăţământului dual“.

Inspectorul şcolar general, prof. Lenuţa Ciurel, a întărit convingerea primarului Popa, fiind sigură că „viitorul învăţământului la Reşiţa va fi învăţământul dual“.