Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După cum afirmă edilul Ioan Popa, în România sunt alocaţi anual pentru educaţie în jur de 3% din PIB, deşi în legea educaţiei se prevede ca procentul alocat să fie de 6%.

În cadrul şedinţei de alcătuire a planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2019-2020 în învăţământul profesional dual, primarul Reşiţei, Ioan Popa, a precizat faptul că Primăria alocă anual 5% din bugetul local pentru învăţământ. La această sumă se adaugă banii primiţi din fondurile europene. În ultimii doi ani, cei 5% din bugetul local au fost alocaţi, printre altele, pentru reabilitarea cantinelor şi căminelor şcolare, acordarea burselor REPOP prin care se asigură cazare şi masă gratuită pentru elevii din afara municipiului, dotarea şcolilor cu peste 300 de calculatoare, premierea elevilor olimpici şi a profesorilor care i-au pregătit. Pe lângă aceste investiţii, administraţia locală a obţinut fonduri europene substanţiale pentru modernizarea mai multor unităţi de învăţământ din localitate.

Intrăm în al treilea an de când Primăria Municipiului Reşiţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin au pus bazele înfiinţării învăţământului profesional dual, unic la nivel judeţean şi singurul care armonizează cu adevărat oferta educaţională cu cererea de pe piaţa muncii, datorită implicării agenţilor economici“, au precizat reprezentanţii Primăriei Reşiţa. Această formă de învăţământ sprijină elevii în a-şi dezvolta o carieră profesională atractivă ca alternativă la cariera academică.