Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ne-a făcut plăcere să surprindem aceste două domnișoare la deschiderea celei de-a doua ediții a simpozionului de sculptură monumentală în metal de la Hala Minda!

Ideea realizării acestei tabere a aparținut primarului Ioan Popa și a apărut la Bilbao. Realizarea primelor lucrări i-a confirmat faptul că a fost o decizie inteligentă, care poate pune Reșița pe harta comunităților ce se fac vizibile și prin acest gen de lucrări.

Ediția de anul acesta va crea contrast cu lucrările din 2021, ceea ce generează diversitate. O spune curatorul Erwin Kessler, conform căruia artiștii aleși contrapun ceva esenței tipice vestului țării, a industrializării, progresului, credinței în rațiune. Va rezulta un parc expozițional care va revolta, dar va fi viu.

Ovidiu Toader va realiza lucrarea regretatului Marius Leonte, o lucrare puternică, un fel de omagiu adus artistului ca va întrista. Marian Zidaru realizează lucrări legate de spiritualitate ortodoxă înșurubată în individ de înălțimea omului, de maxim 2 metri. Dan Vezentan va avea o provocare să facă o lucrare amplă, care va simula industrialitatea și industrialismul cu munca manuală. Mircea Roman vine cu o lucrare a cărei realizare nu va fi o problemă. Nicolae Comănescu și Anca Mureșan sunt novici în materie de artă monumentală, ei fiind pictori. Nicolae Comănescu, ca să jongleze cu sculptura, a „mâncat” o sculptură cu saci de nisip. Are deja antrenament reșițean în a înghiți sculptura. Anca Mureșan va realiza sculptură care se va autonega ca sculptură și va fi lizibilă ca un text care tremură și care scrie „nu mă tem”.

„Vom veni cu o expoziție în care va fi mult organic, mult dubiu, multă căutare a nimicului. La prima vedere, arta dă senzația că este unul dintre operatorii tehnici ai iluminării. Convingerea mea este că arta te duce într-un labirint și nu-ți arată calea. Așa că pe-o parte veți avea calea, pe alta veți avea fundătura”, afirmă Erwin Kessler.

Primarul Ioan Popa e nerăbdător să vadă Hala Minda reabilitată și dotată cu mașini inteligente, cu comandă numerică, cu care să se poată executa o bună parte din lucrări. Pentru elevii de la școala duală poate fi un exercițiu foarte bun să stea pe lângă oameni cu imaginație, alături de care pot crește. Consilierul Ildiko Pataki vede în Hala Minda și un centru de competență, unde elevii și studenții să poată învăța. Un prim asemenea exercițiu s-a petrecut la Spalek, unde o parte din lucrările de sudură au fost realizate de un absolvent al școlii duale, acum angajat al societății.

Până atunci însă, vizitarea Halei Minda figurează în cadrul seriei de manifestări „Premiere tehnice reșițene”, inițiată în parteneriat cu Primăria Reșița de Facultatea de Inginerie din cadrul Centrului UBB. Conform producătorului cultural Valentin Savu, de câțiva ani, Reșița a devenit foarte cunoscută în comunitatea artistică din București, Cluj sau Timișoara, întrucât mulți artiști își doresc să vină aici. Chiar Valentin Savu recunoaște că, acum câțiva ani, nu știa unde se află Reșița pe harta țării. Acum însă știe foarte bine grație unui proiect cultural care s-a dovedit un succes chiar de la prima ediție.

JCS-Ionel Ivașcu