BĂILE HERCULANE – Conform lui Adrian Cranța, președintele Asociației pentru Promovarea Tinerilor (APT) din Craiova, Organizația Mondială a Sănătății dorește ca acest tip de hepatită să dispară până în 2030. Asta se poate realiza prin testarea populației și tratarea celor depistați pozitiv!
În acest sens, APT a lansat recent, la Băile Herculane, proiectul „Microeliminarea HCV în județul Caraș-Severin”, care vizează realizarea gratuită a 6.000 de teste HCV în județ. Testarea se va face prin intermediul medicilor de familie, până în 15 iulie.
Conform lui Adrian Cranța, medicii de familie vor selecta persoanele care vor fi testate, pornind de la faptul că virusul apare preponderent la persoane peste 40 de ani. De asemenea, în cazul celor depistați pozitiv, pot fi testate și persoanele apropiate acestora, chiar dacă nu au împlinit 40 de ani.
„Beneficiile testării constau în descoperirea persoanelor afectate, urmată de tratarea și vindecarea acestora. În prezent, tratamentul are un procent de reușită de 99%, în vederea căreia joacă un rol important depistarea cât mai timpurie a bolii”, aflăm de la Adrian Cranța.
Aceste aspecte au fost punctate în cadrul recentei conferințe de lansare a proiectului amintit. Eveniment organizat de Universitățile de Medicină și Farmacie din Craiova, București și Timișoara, împreună cu APT Craiova. În cadrul evenimentului au fost prezenți prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea, rector UMF Craiova, prof. univ. dr. Mircea Diculescu, din partea Institutului Clinic Fundeni, prof. univ. dr. Adrian Goldiș, din partea Spitalul Județean Timișoara, precum și medici de familie din județul Caraș-Severin care s-au alăturat implementării proiectului. Cu alte cuvinte, medicii ridică armele de luptă pe frontul sănătății.
JCS-Ionel Ivașcu