Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În urma ploilor căzute în prima zi de Crăciun și a topirii zăpezii din zonele montane, a fost instituit cod roșu de inundații pe râul Bistra!

În această dimineață, la ora 7, se înregistrau depășiri ale cotelor de atenție și de inundație pe râul Bistra la Voislova: 106 +6 cm C.A.; râul Rusca la Voislova: 204 +4 cm C.I.; râul Bistra la Obreja 152 +2 cm C.I., râul Sebeș la Turnu Ruieni 258 +8cm C.A., râul Șucu la Poiana Mărului 81 +11cm C.A. Nu au fost atinse cotele de pericol, iar autoritățile monitorizează în continuare cursurile de apă din bazinul vizat. De asemenea, specialiștii precizează că lacul de acumulare de la Poiana Mărului a avut capacitatea de a acumula debitele rezultate în urma precipitațiilor!

Aseară, urmare a codului roșu hidrologic de pe Bistra, s-a transmis mesaj RO-Alert pe localitățile Zăvoi, Băuțar, Obreja, Oțelu Roșu, Glimboca, Rusca Montană. Un echipaj de pompieri a verificat traseul Bistrei de-a lungul localităților pe care le traversează, însă până la ora 1 azi noapte nu s-au constatat probleme.

Anul trecut, în luna iunie, apele învolburate ale Bistrei au făcut o serie de pagube în localitățile pe care le străbate, dar au și izolat zeci de persoane, cum s-a întâmplat în cartierul Cireșa din Oțelu Roșu, unde 20 de sinistrați au fost salvați cu greu de pompierii militari și salvamontiști.

În ceea ce privește drumurile naționale, dispeceratele S.D.N. Caransebeș și Drumuri Județene Caraș-Severin informează că în această dimineață nu sunt drumuri blocate. În schimb, cei de la ENEL anunță că localitatea Rusca Montană nu este alimentată cu energie electrică, însă se lucrează pentru remedierea situației.

UPDATE ORA 10

Consumatorii casnici din Rusca Montană au fost realimentați cu energie electrică, au mai rămas 2 operatori economici nealimentați.
Situația hidrologica pe râurile din județul Caraș-Severin este următoarea:
– râul Rusca la Voislova: 150 C.A. + 48 cm (a scăzut sub cota de inundație);
– râul Bistra la Obreja 150 C.I. + 4 cm.;
– râul Sebeș la Turnu Ruieni 250 C.A. + 8 cm.;
– râul Șucu la Poiana Mărului 70 C.A. + 7 cm.
Potrivit celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, în ultimele ore cotele râurilor din județ sunt în scădere.
JCS-L.A.
FOTO: Arhivă Caon