CARAȘ-SEVERIN – Șeful județului îl acuză pe primarul de la Obreja că s-a lăsat ghidonat de interese politice și a dat cu piciorul șansei județului și comunității de a face bani dintr-un teren din care nu s-a încasat niciodată nimic!
Se știe deja că unul dintre opozanții proiectului Nedeia – cedat județului de Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean – este primarul comunei Obreja, care se laudă că dacă ar închiria terenul de pe Muntele Mic ar încasa anual 95.000 de euro. Bani pe care încă nu i-a încasat și nici n-a arătat că are vreo perspectivă din care să-i încaseze, iar șeful județului crede că primarul acționează la comandă politică: „Primarul de la Obreja e un om care nu are cuvânt, care nu înțelege nimic din ceea ce se întâmplă. Nu primește nimic de ani de zile, acolo nu a făcut nicio activitate și avea șansa să poată să încaseze ceva și să pună umărul la o dezvoltare serioasă a zonei. A dat cu piciorul acestei șanse, a blocat acest proiect și îi transmit că aceste lucruri vor rămâne peste ani și ani, și oamenii îl vor judeca atunci când ei vor înțelege de fapt ce pierdere a avut județul cu asta. Dar asta este, asta a fost porunca politică, pentru că nu există rațiune să ducă la o asemenea decizie. Adică să blochezi un proiect atât de important pentru județ, care urma să se desfășoare într-un loc în care tu n-ai încasat niciodată niciun leu și ai pierdut șansa să încasezi bani!“
Întrebat dacă proiectul este doar blocat sau e deja mort, șeful județului a explicat că bucata comunei cu pricina este vitală pentru derularea acestuia: „Fără terenul de la Obreja nu se poate face. Fără terenul de la Brebu s-ar fi putut face, pentru că nu era așa de important, acolo avea doar un schilift și trebuiau vreo 600 de metri. De la Obreja aveam nevoie doar de 5.000 de metri pătrați, practic de atât era vorba. Atâta foloseam noi din sutele de hectare pe care le are Obreja. Sigur că la comandă politică, pentru că, repet, nu poți să fii un primar să acționezi după mintea ta și să dai cu piciorul unei astfel de oportunități. De la primar pleacă, pe linie politică. De la «capo di tutti capi», după aceea la primar, de la primar la consilieri, de la unii consilieri pleacă și se transmite la ceilalți consilieri. Pentru că să știți că prostia nu are culoare politică. Prostia dacă vine, ea se duce către toți. Și nici nu contează din ce partide sunt cei care dau cu piciorul unei astfel de oportunități.“
Șeful administrativului județean spune că lucrurile nu sunt atât de complicate ca în cazul Semenicului, unde era vorba de suprafețe mari de pădure și trebuia făcut un schimb de teren, fiind necesară și plata împăduririi acestuia. La Obreja, teoretic, lucrurile ar fi trebuit să fie mult mai simple: „Acolo este mult mai simplu, e vorba de pășune, nu-l interesează. Adică primarul putea să vină, să zică: dom`le, uite vreau, vă vând terenul, 5.000 de metri pătrați, cu 100.000 de euro. Noi i-am propus o cheie pe care am propus-o tuturor acționarilor, adică proprietarilor de terenuri, au fost alte 6 primării care au votat, că doar nu era să nu înțeleagă ce urmează să se întâmple. Pentru primarul de la Obreja, ce-s 5.000 de metri pătrați când ai sute de hectare de gol de munte? Primarul de la Obreja nu era nevoit să facă asta, pentru că nu era vorba de pădure. Pădurea, ca să poți s-o scoți din circuitul forestier, trebuie să vii cu altă suprafață și să plătești și să se împădurească. Aici e vorba de pășune, nu trebuia să facă nimic. Decât să dea liber consilierilor să voteze și așa mai departe. Din păcate și directorul de acolo (de la ADI Banatul Alpin Nedeia – n.r.) și-a dat demisia zilele trecute. E un om onest, cu obraz, care a zis: dom`le, eu nu pot să mai stau salariat aici dacă văd că nu se dorește. Și-a dat demisia săptămâna trecută. Deci un proiect care a murit din cauza celor care îl ghidonează pe acest primar, care în loc să se uite la interesul comunității lui, primește comenzi politice de la cei care blochează județul!“
JCS-A.M.