Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – … în valoare totală de 296.863 lei pentru „Afișul la vedere” și „MBM creativ”. Este vorba despre cele două proiecte de valorificare a colecției Muzeului Banatului Montan (MBM), care vor fi finanțate de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) în sesiunea I/2024!

În primul caz, este vorba despre primul episod din seria „Colecții la vedere” a MBM. „Se vizează valorificarea colecției de afișe sub forma unui pachet complet de experiențe muzeale și pedagogice oferit familiilor cu copii. Proiectul presupune organizarea unei expoziții, digitalizarea afișelor și interacțiunea directă cu publicul.”, am aflat de la directoarea MBM, Livia Magina.

Prin cel de-al doilea proiect finanțat de AFCN, muzeul reșițean își resetează viziunea de prezentare a colecțiilor deținute prin cointeresarea creativilor în proiecte de intervenție artistică. „Creațiile acestora vor fi sub forma unui dialog între obiectul ca sursă de inspirație și cel rezultat din procesul de interpretare artistică!”, am mai aflat de la Livia Magina.

Cele două proiecte vin după ce, anul trecut, expoziția „Apel la idei” a fost vernisată la MBM în cadrul unui alt proiect AFCN derulat în premieră națională de muzeul reșițean și Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” din București. La baza acelei colaborări a stat dorința de a atrage membrii comunității în activități la care, în mod normal, nu pot lua parte. Zece dintre aceștia s-au regăsit în echipa care a organizat expoziția.

JCS-I.I.