Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Morile de apă şi gastronomia locală de pe Valea Almăjului au atras, în egală măsură, mulți vizitatori în unul dintre cele mai mirifice locuri din Banatul Montan. Primul brunch de la Rudăria va avea loc sâmbătă, 22 aprilie!

Ţara Morilor de Apă a fost şi rămâne proiectul de suflet al Asociaţiei Acasă în Banat. Nu doar morile de apă de la Rudăria au atras turişti de pretutindeni, ci şi bunătăţile locale, pe care oamenii locului le pregătesc cu drag şi mult suflet. Echipa de la Acasă în Banat împreună cu Asociaţia My Banat vor organiza primul brunch de pe Valea Almăjului, la Rudăria, sâmbătă, 22 aprilie. Nu vor lipsi coleşa din făină măcinată la moara Bruşoanea şi brânza friptă, pita de casă, colăreţii cu lapte şi multe alte preparate tradiţionale. De altfel, cei care vor ajunge în acest loc vor putea lua parte la un târg cu produse locale precum şi la ateliere şi activităţi interesante pregătite de organizatori.

„Suntem bucuroși să anunțăm primul Brunch în Țara Morilor de Apă, la Rudăria! Coleșă cu brânză friptă, salată cu ciganea-n cap, pită de casă făcută cu făină de grâu, măcinată la moara Brușoanea, colăreți cu lapce sunt doar câteva dintre bunătățile cu care localnici de la Rudăria (comuna Eftimie Murgu) îi vor întâmpina pe turiști sâmbătă, în 22 aprilie 2023. Morile de apă ce formează cel mai mare complex mulinologic din Europa de Est reprezintă doar un pretext să descoperiți zona, pentru că «vârtejul» care vă poate purta mai aproape de identitatea locurilor se petrece, în fapt, în bucătăriile localnicilor. Acolo unde tradițiile se strecoară între ingredientele din farfurie, dau mâncărurilor gusturi de neuitat. Asociația My Banat, în parteneriat cu Asociaţia Acasă în Banat și Primăria Eftimie Murgu, vă invită să descoperiți rețete inedite, să întâlniți localnicii și să vă bucurați de o zi în Valea Almăjului la primul Brunch în Țara Morilor de Apă, la Rudăria!“, au precizat organizatorii.

Programul acestui eveniment este următorul:
11: 00– Deschidere și prezentare gazde, Maria și Remus Craia;

11:00 – 13:00 – Experiențe culinare locale;

13:00 – 15:00 –Tur ghidat la Morile de apă din Rudăria;

11:00 – 15:00 – Târg de produse locale în curtea gazdelor – producători din Caraș Severin: brânză, cașcaval și alte produse lactate, miere, dulcețuri, siropuri din fructe locale, oțet de prună etc.

11: 00 – 15:00 – Activități și ateliere (atelier de făcut „pantofi“, demonstrație de măcinat făina la Moara Brușoanea).

JCS-Nicoleta Moraru