REŞIŢA – 86 de tineri absolvenţi ai învăţământului dual reşiţean, având nouă calificări, sunt pregătiţi pentru angajare în cadrul a 15 companii reşiţene!
Chiar dacă începutul a fost timid, prima promoţie s-a încheiat cu succes, după cum ne mărturisesc reprezentanţii municipalităţii reşiţene. Se planificase pregătirea a 161 de tineri, însă în bănci au ajuns, în 2017, la început de drum, 123 de tineri, dintre care 86 au trecut acum de pragul absolvirii. Aceştia sunt, potrivit organizatorilor, gata de angajare, având competențe dezvoltate direct la locul de muncă.
„Prima ofertă de calificări profesionale de tip învățământ dual în Reșița a fost rezultatul cooperării dintre Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Tehnic (care s-a unit cu Colegiul Tehnic Cărășan) și 15 agenți economici curajoși să pună în practică această formă de profesionalizare“, aşa sună începutul poveştii, într-un comunicat al municipalităţii.
„Angajatorii vor oferi posibilitatea de angajare pentru tinerii care au demonstrat pe parcursul celor trei ani că sunt motivați și disciplinați, pregătiți cu abilități tehnice și cu trăsături de personalitate adecvate unui loc de muncă de viitor. Pe parcursul celor trei ani, angajatorii au investit în viitorii absolvenți instruire de calitate, educație pentru viață și au oferit un suport financiar prin bursele care au dublat bursa de la stat. Astfel, tinerii au beneficiat de un suport de 400 lei/lună, care a fost întregit de Bursa REPOP, acordată de Consiliul Local al municipiului Reșița, care acoperă costurile de cazare și masă pentru elevii din județ. Primăria municipiului Reșița, semnatar al contractelor de parteneriat pentru învățământ dual, a planificat și realizat investiții în infrastructura acestor unități de peste 1,5 milioane euro, pentru reabilitarea și dotarea infrastructurii, eficientizare energetică, reparații, lucrări de modernizare, cu fonduri din POR-Regio 2014-2020. Această primă experiență de formare profesională prin învățământ dual oferă angajatorilor forță de muncă cu competențe adecvate cerințelor actuale la locul de muncă, și cei mai mulți angajatori continuă cooperarea cu școlile partenere și pentru alte calificări“, transmite municipalitatea, care a ţinut să felicite atât cele două unităţi şcolare – Colegiile Economic şi Tehnic –, cât şi cele 15 firme partenere: Casa Baraj, Crivaia Agrotour, Silsor, Goldie Pasta, Pau Pan, Pangram, Meliss&Raluk, Regal Prosper Food, Beg Company Impex, Casa cu Tei, Plastomet, Spaleck, Electroechipament Industrial, Prodmec şi Divizia Textile Reşiţa a celor de la Autoliv România.
JCS-Antoniu Mocanu