Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ioana Dobrea și Florin Ruicu sunt doi dintre actorii din distribuția spectacolului „Punguța cu doi bani”, cu care Teatrul de Vest deschide noua stagiune sâmbătă, de la ora 11!

Un spectacol dinamic în care actorii joacă cu bucurie, chiar dacă expresia lui Ruicu pare să spună altceva. Pentru el a fost bun prilej de a descoperi bucuria jocului. Andrada Samoilă și Sorin Fruntelată completează distribuția spectacolului regizat de Camelia Ghinea.

Basmul lui Creangă este pus în scenă la Reșița prima dată în modul dorit de Camelia Ghinea. Scriem asta deoarece doamna scenei reșițene a realizat și scenografia și adaptarea spectacolului. Picturile din spectacol sunt realizate de Flavia Monea și Gabriel Pușcaș, elevi ai Liceului de Arte, care au făcut același lucru și pentru spectacolul Lecția. Iar distribuția aduce împreună actori tineri și experimentați într-un spectacol din care copiii învață despre omenie sau lăcomie, dar și că trebuie să trecem prin viață frumos, pentru că așa lăsăm ceva în urmă. „A fost o bucurie să aleg acest spectacol și să-l fac așa cum mi-am dorit. Am lucrat cu bucurie și sperăm că a ieșit un tot minunat. Anul acesta fac 35 de ani de teatru. Regizez un spectacol pentru copii și unul pentru adulți. Am mari emoții, însă sunt norocoasă să primesc încrederea care vine din partea tuturor”, vorbește Camelia Ghinea despre un spectacol căruia actorul Florin Ruicu susține că-i lipsește ceva. Acel ceva este publicul pe care teatrul reșițean îl așteaptă cu bucurie în sală.

„În ultimii ani, am încercat să mă distanțez de spectacole pentru copii. Am făcut o mare greșeală, pentru că acest spectacol montat fără stres de o colegă pe care o cunosc de foarte mult timp a renăscut în mine bucuria jocului. Pentru mine, repetițiile au fost atât de ușoare încât au devenit grele. Camelia a venit atât de pregătită, știa fiecare virgulă, fiecare mișcare de parcă m-ar fi pus cu mâna. Simțeam că nu-mi dădea voie să creez, abia după câteva zile am înțeles că-mi dă voie să fac ce vreau dar pe firul ei, care era foarte sănătos creat”, sunt cuvintele actorului.

Ioana Dobrea a simțit încrederea doamnei Ghinea precum și suportul colegilor, lucruri care o ajută să crească și să se familiarizeze tot mai bine cu tot ceea ce reprezintă teatrul reșițean. Spectacolul este unul colorat și frumos. Un posibil început în viață, în opinia actorului Sorin Fruntelată, pentru că, de obicei, cu vechile și clasicele povești românești încep primele lecturi la școală. „Văzând un asemenea spectacol, copiii vor dori să citească și să afle mai mult. Sigur ne vom distra de minune alături de public”, crede actorul.

Colega sa, Andrada Samoilă, apreciază pozitiv colaborarea atât cu actrița, cât și cu regizorul. Spectacolul are mult umor și dinamism, iar asta-l face plăcut nu numai celor mici. „M-am bucurat că am lucrat un spectacol liber și foarte eficient, pentru că ne cunoaștem foarte bine cu regizorul și nu am pierdut timpul. Mă bucur că fac parte din distribuție, pentru că facem o echipă foarte bună de la care am învățat foarte multe”, a încheiat Andrada invitând în sală copiii, părinții, bunicii.

JCS-Ionel Ivașcu