Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Este de părere șeful administrativului reșițean vizavi de consilierii sau politicienii care, prin interese ascunse, pun în pericol proiecte importante pentru județ sau pentru localitățile cărășene!

Nu de puține ori, interesele politice au ghidat interesele parcă împotriva județului, lucru vizibil dacă facem o incursiune rapidă în multe dintre celelalte zone ale țării. Și așa cum am putut constata și noi, ca jurnaliști, la nivelul administrațiilor locale sau județene, întotdeauna a existat o opoziție nu constructivă, ci… distructivă. Se votau în unanimitate proiecte lipsite de importanță, însă valurile se opuneau celor majore, esențiale, doar de dragul de a face opoziție. Și uite-așa, mandat după mandat, Banatul de Munte a fost adus unde este astăzi.

În aceste zile de sărbătoare, primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, a avut timpul necesar să citească postările altor primari din județ, prilej cu care „am constatat un numitor comun pentru majoritatea administrațiilor locale: opacitatea unor consilieri locali, în majoritatea cazurilor involuntară, dictată din alte sfere, în ceea ce privește aprobarea a diverse proiecte de interes local sau regional. Aceste situații nu sunt specifice unui partid anume, ci îmbracă un spectru larg, adunând, practic, toată scena politică. Stimați consilieri locali, prin astfel de practici nu se construiește, nu se face opoziție, ci se frânează, sau chiar se anulează dezvoltarea locală. Nu câștigați voturi pentru un partid sau altul, ci atrageți nemulțumire, dezamăgire sau, în cel mai bun caz, lehamite, din partea cetățenilor care v-au votat și cărora le-ați jurat să-i reprezentați cum se cuvine. Uitați-vă la cifrele ultimului recensământ care poziționează județul nostru pe un loc «fruntaș» în ceea ce privește depopularea și nu uitați că printre cauze e și administrarea defectuoasă, păguboasă a comunităților locale. Bătălia surdă dintre partide respinge potențialii investitori, respinge dezvoltarea și, în final oamenii pleacă descumpăniți spre alte meleaguri. Nu e la fel peste tot în țară și e ușor să identifici comunități și județe cu un traseu pozitiv. Într-una din vizite la vecinii noștri sârbi, un lider al unei comunități locale mi-a spus: «La noi, când e campanie electorală ne batem cu toate armele posibile, dar după, ne dăm mâna și lucrăm împreună». Pe noi cine ne împiedică?“.

Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa – trecut printr-un prim mandat în care a avut de a face cu multe astfel de situații, dar care astăzi se bucură de o confortabilă majoritate liberală în Consiliul Local –, i-a răspuns edilului de la Caransebeș: „Dragă Felix Borcean, nu puteam spune mai bine și mai clar decât ai făcut-o mai sus! Trebuie să strângem rândurile și să-i mai strângem de ouă pe unii (consilieri sau ce-or fi), să înțeleagă că ajunge! Că e cazul să lase județul ăsta frumos în pace. Destul au tras sfori și au împărțit beneficii în stânga și-n dreapta. Mai puțin și rămân doar ei, cu jocurile lor stupide, cu miuțele lor. Până una, alta, îți doresc succes, ție și echipei, pentru 2023. Orice sursă atrasă din fonduri UE e binevenită, județul are nevoie de bani ca de aer!“.

JCS-A.M.